Diskuse

Jaký efekt by nám přinesl většinový volební systém?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

Ježiši, jak já dlouho říkám, že by měl být většinový systém, přesně jak říkáte. Na 4 roky a ukažte se.. Jakákoliv koalice je špatně, špatně, špatně. Řetěz je tak pevný, jak jeho nejslabší článek.. Ale přiznám se, že nevím, jak to prosadit...

0 0
možnosti
JS

Tyhle úvahy o volebních možnostech jsou podle mého názoru zcela zbytečné. Po zkušenostech z let minulých a předminulých politici si svá koryta bezpečně ohlídají takže slogany kdo nejde k volbám volí opozici jsou jen plácáním vesla do vody protože jak všichni vidíme v PS a ve všech volitelných orgánech se objevují s malými obměnami stále stejní lidé již více jak 20 let a prostý lid nemá na toto vůbec žádný vliv a předvolební sliby jsou jen lízátkem k uchlácholení lidu. Můj žebříček škodlivosti tomuto státu : poslanec, senátor, ministr, soudce, zloděj, tunelář, tihle lidé znají jen jedno - peníze

1 0
možnosti
VD

"Kdyby volby mohly něco změnit, tak by je už dávno zrušili." To asi znáte.

Ale co chcete dělat? Chcete jim dělat kašpara, aby mohli hlásat, že jsou za všech okolností demokraticky zvolení .... . Když demokraticky, tak řádně využívejme a uplatňujme právo volby a svou vůli. K tomu patří také zasadit se o volební systém, aby byl smysluplný a věrohodný, aby reálně a účinně odrážel vůli voličů.

0 0
možnosti
ZB

Většinový volební systém měl být v Česku zaveden hned od roku 1989. Poměrný systém systém je jen takový kočkopes. V akciové společnosti také nemůže většinově vládnout někdo,kdo má cca 5 % akcií, a je to dobře, ale náš stát takové vůdce opřipouští a ten škodí, škodí a škodí.

0 1
možnosti
MK

Většinový systém,když už nic, byl levnější,spravedlivější a poctivější. Samozřejmě,jak je naším zvykem,vítěz voleb by byl dehonestován a zpochybňován avšak nezpochynitelně zvolen většinou...

0 1
možnosti

Většinový systém je zcela nespravedlivý. Viz mé poznámky níže.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby Babiš zvítězil s absolutní většinou, dopadlo by to jako po poválečném vítězství bolševiků. K dalším volbám by už bylo zbytečné chodit. Za čtyři roky by si dokázal ošéfovat "vedoucí úlohu Agrofertu" tak, že by si tady nikdo jiný už neškrtl.

3 3
možnosti
VD

Můžete vidět, že v Americe si nový prezident k sobě bere sobě podobné a nikdo neočekává, že by to bylo navěky. Z toho je také vidět a nikdo se tím netají, že s nástupem nového vítěze voleb dochází k podstatné obměně administrativy k jeho obrazu. Takže ta naše zaužívaná ochrana stranami nastrčených úředníků, prominentů a případných "diverzantů" by zřejmě vzala za své. A je tak na zvážení, zda je to dobře nebo špatně. Současná podoba služebního zákona je systémový paskvil a z tohoto pohledu obzvlášť.

:-)

1 0
možnosti

Je iluze si myslet, že automaticky by většinový systém znamenal konec koaličních vlád. Jsou třeba v Itálii, kde mají smíšený (a ten mají i v Maďarsku).

I vlastně ve Francii jsou koaliční vlády, protože do voleb nejdou často strany, ale koalice stran (například levicová je od křesťnaských socialistů, přes socialisty až po asnarchisty a komunisty (i ti jsou ve Francouzském parlamentu); pravicová je podobně široká).

Ale hlavně se zapomíná na hlavní chybu většinového systému, hlas mnoha lidí (v některých systémech většiny - třeba ve VB) je oslyšen při tvorbě zákonů a vládních nařízení.

0 0
možnosti
JZ

Ono je otázka, jak volby dopadnou. Volby totiž nekončí sečtením hlasů a oslavou volebního vítězství, ale sestavením většinové vládní koalice. A v ní nutně nemusí být ten, kdo získal nejvíce hlasů.

A jak by dopadly volby ve většinovém volebním systému, lze jen spekulovat. Kandidátky by vypadaly jinak a voliči by velmi pravděpodobně taky hlasovali jinak.

2 1
možnosti
VD

Možné to je. Ale připadá mně zajímavé vyzkoušet si u nás, jak by to vypadalo bez koaličních šarvátek, s jednoznačnou politickou odpovědností a prostorem pro řádné vládnutí. A ta revitalizace politických stran by také nebyla k zahození.

:-)

2 0
možnosti
LR

jen mala poznamka Babis by asi vyhral ve svem obvode ale jinde ? jeho lide jsou jeste vetsi zoufali nez socani napr.Tok a dalsi

2 0
možnosti

ANO vyhrálo i v krajích a mnoha městech.

0 0
možnosti
Foto

Politikové (jako je např. Bohuslav Sobotka) se většinového volebního systému bojí jako čerti křížů. Takhle se podle současného systému pod lampou do stínu stran schovají kdejací darebáci a různá sebranka a do doby než je někdo odhalí /protože již mezitím byli demokraticky zvoleni/ - je bohužel pozdě!! A přesně o tohle těm pánům, co nám zase začínají slibovat, co pro nás občany všechno udělají, jde!!!

2 0
možnosti
Foto

Toho se bojí všichni, nejen Sobotka. Všimněte si, že ji skoro nikdo neprosazuje. Když už, tak přímou demokracii, což je dle mého naprostý nesmysl.

1 0
možnosti
Foto

Babiš sám většinu nezíská, i když bych mu to škodolibě přála. Já osobně jsem velkým příznivcem většinového volebního systémui, ale jsem přesvědčená, že samotné strany se ho bojí. Ono je to sice lákavé, vládnout sám a nemuset se na nikoho ohlížet (krom svých voličů, pochopitelně), zároveň to ale vládnoucí straně bere možnost, jak se vykroutit z plnění předvolebních slibů tím, že jsem limitován svými koaličními partnery.

0 0
možnosti