Prezidentské volby budou referendem o výsledku voleb parlamentních

8. 11. 2017 14:22:05
Budou zkouškou, případně potvrzením, zda lidé v naší demokracii si dokážou, či nedokážou ustát a prosadit svou vůli.

Na www.novinky.cz v blogu "Komentář: Volby, volby a zase další volby - Václav Klaus ml." se dotyčný rozhořčuje nad stávající přemírou voleb u nás.

Přepis, co říká pán Klaus ml.: "Principem demokracie je, že lidi dají na čtyři roky někomu mandát vládnout (sami mezitím pracují a žijí své životy), ten vítěz má silné kompetence zemi řídit, něco případně změnit, a lidi to za čtyři roky spočítají."

Zní to pěkně, jenže nabízí se otázka:."A proč tomu dnes také tak není, proč se tak neděje?" Parlamentní volby přece proběhly, skončily, výsledek je pro každého normálního soudného člověka jasný, tak proč není teď na 4 roky „klid na práci“ (jak volá pán Klaus ml.)? Proč jeho strana dnes funguje jako pověstný „kazišuk a sype písek do ložisek řádného fungování státu“?

Odpověď je nasnadě. O tohle tady byla snaha, a také se to i uplatňovalo uplynulých 25 let. Stejně jako pán Klaus ml. před léty vyzýval Václav Havel: „Dejte nám svůj hlas, svou důvěru a my se budeme starat za vás“. Jenže ve skutečnosti se to vybarvilo "tak nějak" jinak: „Pusťte nás ke korytům a více se nestarejte, za 4 roky to s Vámi zase nějak skoulíme“.

Pán Klaus ml. a jeho ODS zjevně nic měnit nepotřebuje a také ani nechce, protože dosavadní status quo je pro jeho úzkou společenskou skupinu plně vyhovující. Naopak, jakákoliv změna je jeho ohrožením a rizikem, že se případně dostane na vedlejší kolej ... .

Říká se, že: „Kdyby volby mohly něco změnit, tak by je už dávno zrušili“. Něco na tom je. Ale zase, kdyby volby byly až tak bezzubé, tak by řada politiků z jich neměla takový vítr a těžké spaní. Když už volby jsou (a nejde je jen tak zrušit), a když se jejich výsledek „nějak vymkne z rukou“, tak se začnou vypouštět signály, jestli náhodou těch voleb není „tak nějak“ hodně, jestli to lidi náhodou neobtěžuje, jestli to lidé vůbec takto chtějí, kdy vlastně politici mají pracovat, když neskončila jedna volební kampaň a už je tady druhá, ..... atd.?

Jestli lidé chtějí demokracii a mít nějaký podíl na uplatňování moci, tak jim nezbývá než řádně a účinně uplatňovat aspoň to minimum, které v ní mají, tj. efektivně volit si své zástupce a představitele. A proto čím častěji budou nějaké volby, tím více a lépe mohou uplatňovat kontrolu svých politiků a politických stran a promítnout ji do své volby následující. Dalo by se tak říct: „V demokracii více demokracie“. Systém řízení bez účinné zpětné vazby (tedy kontroly) je nefunkční. Proto také v demokracii, aby byla funkční, politici musí být pod neustálou kontrolou a tlakem zodpovědnosti. Jinak se nic k lepšímu nezmění a ani nemůže. A že se tomu někteří z politiků a stran brání, je nasnadě.

Kdyby každým rokem byly nějaké volby (v následujících letech se nám to i splní), tak by probíhala permanentní volební kampaň, což by mělo jeden pozitivní efekt. Díky limitovaným zdrojům by musela být střídmá, umírněná a především korektnější. Už by nemohlo existovat: „Konečně je po volbách, konečně bude klid a konečně si oddechneme“. Totiž, jakýkoliv přešlap nebo podraz by voliči dotyčnému (dotyčným) ihned spočítali v roce příštím, v nějakých volbách následujících (ať jsou volby jakékoliv, stále se jedná o jedny a tytéž politické strany a zájmové skupiny). Možná, že by i to dnešní obvyklé politikaření přešlo v serióznější politiku. Pokud by někomu připadlo divné, proč A. Babiš i po volbách stále objíždí republiku, tak může v tom najít právě ten rozdíl, který je mezi „myslícím A. Babišem, jeho hnutím ANO a z podstavy přežívajícími ostatními tradičními stranami“.

Brzy uvidíme, jak se to všechno projeví v souvislosti s lednovými prezidentskými volbami. V parlamentních volbách si lidé výrazným hlasem zvolili změnu v podobě: Ať vládne hnutí ANO, především ať vládne A. Babiš". Dosavadním tzv. tradičním politickým stranám lidé dali žlutou kartu a na určitou dobu případně pozastavili jejich vládní angažmá. Těm se to ale nelíbí a urputně se brání podřídit vůli lidu z demokratických voleb vzešlé. A tak se tady v rámci nadcházejících prezidentských voleb evidentně právě zakládá na „všelidové referendum“ o tom, jestli hlas lidu má nějakou váhu nebo nemá, jestli základní prvky demokracie u nás budou, či nebudou fungovat.

Nepůjde ani o to, jestli na hradě zůstane osoba M. Zemana anebo jej vystřídá např. osoba M. Topolánka. Kdo z nich je morálně, eticky a hodnotově lepší a nebo jak jsou mediálně účelově prezentováni svými protistranami, „který z jich je větší křupan“ (ani případný zdravotní stav M. Zemana nebude hrát nějakou roli). Podstatné bude, a už dnes je, kdo z nich co představuje.

M. Zeman se netají svou náklonností k vítězi parlamentních voleb, který by měl odstavit a nahradit to stávající, představuje očekávanou změnu dlouhodobě daných poměrů. Ostatní prezidentští kandidáti (a dnes na poslední chvíli nejvíce z nich zazářil M. Toplánek), jsou toho přesným opakem, představují zachování a pokračování ve stávajícím status quo.

Stále platí: „Lidé nejsou hloupí“. A tak vědí, že na prahu lednových prezidentských voleb stojí opět před stejnou volbou, jako na podzim ve volbách parlamentních. Jestli chtějí přece jen zachovat staré pořádky a nebo jestli chtějí něco jiného nového. A také, jestli si obhájí svou pozici a vliv v systému naší demokracie, jestli jejich hlas má nějakou váhu a jejich vůle se bude brát vážně a nebo nebude.

Autor: Vlastimil Dorotík | středa 8.11.2017 14:22 | karma článku: 19.86 | přečteno: 585x

Další články blogera

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 92 | Diskuse

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma článku: 12.64 | Přečteno: 405 | Diskuse

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 689 | Diskuse

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 856 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 213 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 357 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 241 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 662 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1548

Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...