Není na štíru se zákonem takové vytváření a šíření strachu, nenávisti a blbé nálady?

Není náhodou na štíru se zákonem takové vytváření a šíření strachu, nenávisti a blbé nálady, které se na nás v těchto dnech valí z našich veřejnoprávních sdělovacích prostředků, obzvláště v době předvánoční?

Není přece zcela normální, co se na nás vyhrne, když si zapneme rádio, či televizi. To není ani zpravodajství, ani seriózní publicistika, to vypadá na plošné vymývání mysli našich lidí a otravování předvánoční atmosféry.

Ano, ve světě se staly nechutné události. Před rokem ve Francii, přes rok se to přiživovalo a v těchto dnech se stalo v Berlíně. Je to smutné a odsouzení hodné. U nás v Česku jsme civilizovaná a humánní společnost a náš člověk to v naprosté většině stejně tak vnímá a chápe. A tak se domnívám, že náš člověk nepotřebuje, aby mu tady někdo neustále dokola přeprogramovával mozek.

Normální seriózní zpravodajství by mělo na patřičných místech věcně poinformovat, že se stalo. Seriózní publicisté by to měli v příslušných pořadech zanalyzovat a věcně okomentovat. Obranné a bezpečnostní orgány našeho státu (máme je dostatečné) by měly ze vzniklé situace neodkladně vyvodit patřičné závěry a provést odpovídající bezpečnostní opatření. No, a zpravodajství by o tom, že je v Česku bezpečnost zajištěná, mělo následně věcně opět poinformovat. A stačí, to je vše.

Jenže ráno vstanu, pustím rádio a hned „koupím“ první dávku zpráv (bohužel již včerejších) o tom, „jak někoho hledají a stále přesně nevědí koho“ a také že „včera si něco mysleli, ale dnes si to už nemyslí, jak všichni jsou smutní, ale současně smutní nejsou a náměstí bude opět plné, …., atd.“. A abych během dne náhodou svými myšlenkami neuletěl někam jinam, tak každou chvíli jsem nepřetržitě informovaný o tom samém, že se nic nezměnilo a jako bonus opakovaně dostávám nezbytné průvodní vysvětlení, abych to vše správně pochopil. V TV mám také možnost vidět premiéra a ministra vnitra, jak za doprovodu kamer demonstrativně obcházejí policisty na Staroměstském náměstí a jen marně přemýšlím, v čem tkví toho přínos, abych to dokázal i docenit. No, a v tomto duchu je to stále dokola.

A tak se trochu obávám, jestli nakonec celá tato neinformační, téměř dezinformační tsunami nezačíná mít naprosto opačný efekt, než by měla mít. Že lidé skutečně začínají být otrávení, znechuceni a kdo ví, co ještě. A jestli toto je cílem a účelem terorismu, tak včera jimi odvedená práce, „s podporou našich sdělovacích prostředků“ (věřme, že nechtěnou), se jim asi skutečně daří.

Autor: Vlastimil Dorotík | čtvrtek 22.12.2016 18:17 | karma článku: 24,84 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Kde se peče naše politika?

3.10.2021 v 22:01 | Karma: 9,90

Vlastimil Dorotík

Zachrání EU Babiše?

24.4.2021 v 9:15 | Karma: 32,01

Vlastimil Dorotík

A máme tady zase středověk

22.4.2021 v 10:14 | Karma: 37,28
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik