Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P69e59t55r 51F95r75a10n22ě96k

17. 11. 2018 9:04

Voliči ANO mají plné zuby předchozích vlád, které měly zájem především o svá koryta.

Pan Babiš je pracant - jde tvrdě za tím, čeho chce dosáhnout.

Kdyby jej volilo ještě více lidí, stal by se extrémně úspěšným v plnění volebního programu. Jenže tady narážíme na problém. Společnost jako celek je mnohem složitější, než co zvládne pojmout jedinec. Povšimněte si, že větší životní úroveň bývá ve státech, kde směruje společnost více lidí, kteří segregují nahoru v hierarchii volebního systému.

A i když systémem prostupuje korupce, nebývá natolik silná, aby významně ohrožovala principy hledání nejvhodnějších řešení. Vedou se diskuse, zvažují se různé možnosti. Konečná rozhodnutí bývají únosná, byť určitě ne přijatelná pro každého.

ANO vypadá jako demokraticky fungující strana, ale bohužel jenom navenek. Důkazem tohoto (pro voliče ANO jistě hnusného urážlivého tvrzení) je

skutečnost, že nemohou nahradit svého vůdce jiným členem hnutí, což by v případě většiny ostatních politických uskupení nebyl problém.

Voliči přestávají věřit v pluralitní demokratické principy a já to chápu. Častá neschopnost poslanců dobrat se řešení je frustrující.

Stejně tak když občas vyhřezne nějaký ten korupční skandál.

Přemýšlejí voliči nad tím, jaký může mít na společnost dopad vláda jednoho člověka? Zákony budou sice odsouhlasovány rychle a jednohlasně, nebudou už žádné zbytečné průtahy a hašteření ve sněmovně. Ale budou to zákony kvalitnější než ty, které sestavovalo větší množství lidí, kteří nad nimi dokonce hlasitě diskutovali a hádali se? Pan Babiš působí na lidi přesvědčivě. Můžeme mu však svěřit absolutní moc? 30% občanů této země se domnívá, že můžeme.

(Premiér zasahoval do struktur výkonné moci na nejvyšších místech. Dobře. Brání se. Nechce riskovat, že by byl odsouzen. Voliči pana Babiše nad tím přivírají oči. Věří, že ničeho horšího by nebyl schopný a neměl by k tomu ani žádnou motivaci. Motivace však mohou být různé https://radomilbabek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=688005 ).

1 0
možnosti

Překvapuje mě, jak všichni podceňují opozici. Kdyby ta měla na Babiše něco hmatatelného v ruce, tak Babiš už dávno není a pro jistotu bručí. Jelikož zřejmě nic nemá, tak se jej snaží uvařit na dnešních celkem na vodě stojících uměle vykonstruovaných pseudokauzách.

Společnost vždy od počátků ovládali silní a schopní jednotlivci - individuální moc. Demokracie jako kolektivní moc vznikla později jako potřeba omezit a korigovat moc individuální, ne ji zrušit a nahradit.

Proto jsou oblasti systému řízení a správy státu, kde je vhodné a potřebné rozhodovat kolektivně a jinde zase individuálně, protože kolektivní je v tom prakticky neúčinné, a tak nepoužitelné.

Přímá demokracie - kolektivní moc je pro každodenní život z důvodů proveditelnosti nepoužitelná, nerealizovatelná, proto je tady zastupitelská demokracie a volba představitelů - "vůdců".

"Vláda jednoho člověka" je účinná a pro efektivnost vládnutí je principiálně nezbytná. Ale musí být řádně vymezená, kontrolovaná a umožňovat změny toho kdo individuálně vládne a jak vládne (pokud se jeho vládnutí stává nepřijatelné).

Individuální vládnutí nesmí uletět k absolutní moci a totalitě. A zase "vymezení moci" nesmí být "paralyzováním této moci", jak je o to snaha u pozice prezidenta.

M. Zeman dobře pochopil, co je to funkční a účinné vládnutí a uplatňuje je. Jeho pole působnosti vymezuje ústava a on se v něm pohybuje a uplatňuje své pravomoci a svou individuální vůli jako vůli lidem přímo voleného prezidenta.

Že to někteří, kteří byli zvyklí tady neomezeně šmejdit, dělat si co chtěli a krát, dnes nedávají, to je jen důkaz toho, že systém v toto je skutečně funkční a účinný. A snahy o jeho paralyzování jsou jeho nabouráváním.

Pokud budeme řádně uplatňovat demokracii a její principy, tak i A. Babiš, byť by vládl jednobarevně a třímal tu individuální výkonnou moc v rukou, nemůže vládnout absolutně a totalitně.

:-)

1 1
možnosti

Pane autore, můžete mi vysvětlit smysl těchto Vašich dvou vět? S ohledem na vyznění Vašeho článku mi nedávají vůbec smysl. Cit.:

Chraňme si skutečné principy systému naší demokracie a právního státu. Nezaměňujme je s momentálně uplatňovanou politikou vítězů voleb.

Zdroj: https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=688003

2 0
možnosti

Vidím to následovně.

Demokracie a právní stát představují základní-ústavní principy a systém fungování státu (tvoří jeho podstatu), který umožňuje a garantuje prosazování a uplatňování vůle lidu ...... je o tom, jak to lidé chtějí.

Jsou to základní pravidla hry, která by měla být dlouhodobě stabilní a po generace platná.

Jejich ustavení a případné změny by se proto měly dít na základě co nejširšího konsenzu vůle lidu - demo-kracie. A to bez ohledu na momentální politiku toho, či onoho (demokracie a její zlepšování je obvykle výsledkem převratných dějinných změn ve společnosti-revolucí).

Kdežto momentálně uplatňovaná politika je už hra samotná v rámci nastoleného systému demokracie, s respektováním již stanovených jejich principů a zásad.

Tu hrají vítězové demokratických voleb, které si demokraticky zvolil lid.

Je to krátkodobé (4 roky) prosazování vůle lidu o tom - co konkrétně věcně v daném období chtějí.

A tak se může momentální politika měnit vždy s novým vítězem voleb, když voliči tak rozhodnou, aniž by byl jakkoliv dotčený samotný systém demokracie a její principy. Pokud ovšem dotyční vítězové nezasahují do její podstaty - neporušuji ji nebo svévolně nedělají její mimoústavní změny.

Takže bude-li to vůle lidu, demokratické volby mohou vyhrát i Komunisté, SPD a jiní dnes dehonestovaní, a přesto stále budeme žít v demokracii, protože mimo jiné nejpozději za 4 roky lid může rozhodnout úplně, ale úplně jinak. Proto dnes ani Babiš není žádným ohrožením demokracie.

:-)

2 0
možnosti

:-).......Pane autore, oponenti po Vás ale vyjeli! TeĎ to poslouchám v televizi, je to monotematické vysílání už pátý den. No......kdo by to za ty prachy nedělal. KDyž dokonce i senátoři, kteří tam sedí od voleb žádají pro předsedu vlády okamžitou vazbu aby nezlobil, tak to je na povážení. Asi se po roce probudili za svého blahobytného spánku.

Nejlepší na tom je, že se nám vede v současné době výborně, jako no nebylo nikdy za všech minulý vlád. Staré přísloví praví.....dobré bydlo pálí. Je třeba republiku rozeštvat, a známá esa z minulosti budou znovu u lizu. To vašim oponentům zřejmě nedochází! R^R^R^

2 3
možnosti

Na tom, jak se nám vede, pan premiér nemá žádnou zásluhu. Lze mu naopak vyčíst, že jenom projídá rezervy, málo investuje a nové rezervy netvoří. Totéž bylo vyčítáno Bohuslavu Sobotkovi, když byl ministrem financí. Konjunktura dřív nebo později skončí a je nezodpovědné to ignorovat. Tak se dobrý hospodář nechová.

5 2
možnosti
Foto

vládnou nám lidé bez charakteru etiky a elementární lidské slušnosti

2 1
možnosti
Foto

To si opravdu myslíte, že ta kauza přinese babišovi nové voliče;-D

Každý kdo vstupuje do vysoké politiky si prostě musí být vědom toho, že on a jeho rodina budou pod drobnohledem. Pokud svou rodinu chtěl uchránit před medii neměl vstupovat do politiky-to je zcela jednoduché.

K nemoci Babiše juiora snad jen tolik-nikdo nevíme zda je nemocen a případně do jaké míry, nebo je to jen pokus trestně stíhaných vyhnout se trestnímu stíhání. Každopádně pokud chtěl Babiš chránit své děti měl velmi jednoduchou možnost-požádat soud o určení znalce, který by prozkoumal stav Babiše juniora a pak by bylo zřejmé zda je opravdu nemocen a nakolik. Rozhodně by to bylo rozumnější než pověřit jeho "opatrováním" někoho koho neznal, někoho kdo není ani psycholog ani psychoterapeut a už vůbec ne psychiatr a rozhodně by to bylo rozumnější než syna posílat na výlet na politicky sporný Krym.

3 2
možnosti

Podle mne pane Policky o tom nevime vubec nic. Protoze vic nez polovina zde napsaneho je jasne vylhana.

1 1
možnosti

p. Dorotík v úvodu jsem zmaten. Formulace - "Pokusy rádo by demokratů" - co to je, nějaká skupina která samovolně přišla a sedla si do PS? "Chtějí nestabilizovat" Snad znestabilizovat, či destabilizovat! Co tedy vlastně chtějí ...?

Osobně se domnívám, že chtějí civilizované poměry a demokracii. Tedy lidi se shromažďují a opozice koná. Přece to nemůže fungovat tak, že dostanu mandát na 4 roky a protesty, pak považovat za nepřirozené. Souhlasím, učme se demokracii je stále okusována. Hradem, porušením Lustračního zákona, (první Babišovo jmenování) a Babišem samotným. V této době, má sedět ve vazbě, aby neovlivňoval svědky - minimálně být bez funkce a čekat na jakýkoliv verdikt. Nic proti ničemu - Hnutí ANO vládne dále a tak podává důkaz o funkčnosti našeho systému. Souhlasím, učme se demokracii... :-)

5 2
možnosti

Díky.

Mělo být destabilizovat.

:-)

Presumpce neviny je princi, který má své opodstatnění a má být dodržovaný.

Kauza ČH měla být už dávno vyšetřená, případně před soudem a uzavřená.

Že tak není a navíc po čase se zatahují do toho nemocné děti, dokazuje jen skutečnost, že je to politická kauza a policie je zpolitizovaná.

A nepodceňujte všechny ty, co jdou dneska od válu. Kdyby na Babiše cokoliv relevantního měli, tak ten by už dávno byl za katrem.

Jenže zjevně mají kulové.

Spíš mají strach o svou kůži (co bude s Kraďouskem, až opustí sněmovní lavice).

:-)

3 0
možnosti

Pane Dorotiku bez velkych slov jen mohu konstatovat muj nesouhlas z vasim clankem. Duvodu mnoho. Nejdulezitejsi je nepochopeni demokratických principu. To boli u cloveka vaseho kalibru.

5 1
možnosti

Pane Limo zdravím Vás.

Právě o demokratické principy jde.

Mám rád, když pravidla hry jsou jasná a také tak fungují.

Mně je úplně jedno, kdo tam sedí, Petr nebo Pavel..

Dlouhá léta jsem volil ODS, než se mně jejich "kousky" začaly zajídat.

:-)

2 2
možnosti
Foto

Pro mě je alarmující zjevná nekompetentnost našich poslanců a senátorů.

Ač jsou zákonodárci, vůbec se neorientují v tom, co SAMI produkují. Nejsou schopní střízlivé a věcné analýzy, utápějí se v emocích, závěry činí z vlastních fabulací. Logika je pro ně sprosté slovo.

A to myslím obecně, bez ohledu na Babiše nebo Nebabiše.

5 3
možnosti

Souhlas.

To bylo chování a projev malých děcek, kterým jako by někdo sebral hračky a poslal je umýt si ruce před obědem (staří komunističtí aparátčici by si měli dávat pozor na to, co ze svých úst vypouštějí, aby nebyli k smíchu, stále je dost lidí, kteří jejich komunistické kariéry pamatují).

:-)

3 1
možnosti

Kdyby rádoby demokratické strany nebyly demokratické, tak už je dávno Babiš pryč.

Co brání tomu, aby Babiš odstoupil (protože, chtě nechtě, dotační podvod, nebo pobyt jeho syna na Krymu s tím spojený je přece jen trochu, ehm, nestandardní) a hnutí ANO, které je vítězem voleb, postavilo do čela vlády někoho jiného, což by by za normálních okolností bylo normální a demokratické řešení?

Inu, brání tomu Babiš.

Nebo, že by tomu bránil pan Dorotík?

9 3
možnosti

Když on je naše jediná možnost. Kdo by ho asi tak nahradil, ha? Jak byste vůbec ráno mohl vstát a jít do práce s vědomím, že On už nad Vámi nebdí? Nebýt účtenkové loterie, zase byste se musel vrátit ke karbanu. A Vy ho dehonestujete nějakými revolverovými lžemi jen proto, že neunesete prohru;-)

0 1
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik