Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V zastupitelské demokracii ztrácí politik odpovědnost při jakékoli nesvobodě. Při závislosti na straně nebo při závislosti na zevních vlivech při klientelismu.

Z toho hlediska by se zdálo, že přímá demokracie je lepší. Není! Proč? Protože většina občanů nevolí podle znalostí, ale podle emocí, které u nich byly vyburcovány. A tím se stává přímá demokracie pro nás zákeřnější. V přímé demokracii dominují emoce nad racionalitou a nedostatkem informací. Držme se vyzkoušeného!

:-)

1 0
možnosti

Otázka nezní jestli zastupitelská nebo přímá demokracie (to je zavádějící pohled).

Jedná se o doplnění celého systému se zastupitelskou demokracií o prvky přímé demokracie, na jejichž použití dochází obvykle jen ve výjimečných případech, kdy zastupitelská demokracie nekoná nebo jde proti vůli svého lidu (je to pojistka).

A také už ta možnost, že zastupitelská demokracie má v daném systému alternativu a může být takto korigovaná, když není zbytí - když nekoná nebo se zpronevěří, je evidentně logickým přínosem (to není ideologie, ale systémová záležitost - to jsou racionální prvky řízení).

Typickou ukázkou závažnosti věci je "vyšilování" mainstreamu v otázce řešení dnešní dekadence EU, která nezbytně potřebuje reformy a utnout imperialistické choutky některých zemí na ovládnutí Evropy.

Jsem přesvědčený, že naprostá většina našich lidí z EU nechce, proto jsme tam nevstupovali, ale jestli členské státy jinak nemohou obhájit svou samostatnost a suverenitu, a nedokážou se jinak bránit diktátu bruselských úředníků, tak odchod z EU je reálná varianta řešení (stačí už jen existence takové možnosti).

A dotyční rádoby mocipáni to moc dobře vědí, proto se možnosti vyhlášení takového referenda bojí jako čert kříže, mlží, straší, vyhrožují, ..... .

Možnost referenda mají v USA a jinde, no a jaká je to demokracie, kolébka demokracie dnešního střihu, a dodnes je z toho žádná pohroma nepotkala, právě naopak.

:-)

1 0
možnosti

Ano, 30 let tady vládnou v podstatě ti samí lidé. Mnozí lidé si tedy řekli, že už to stačilo a zvolil si tváře nové. Ještě horší, než byli ti staří. Vypadá to, že politiku chtějí dělat jen lidé poněkud specifického naturelu.

0 0
možnosti

Ano, dá se to tak říci. Političku bych doma mít nechtěl! :-)

0 0
možnosti
Foto

"Individuální moc".

Inu, takhle nazvat diktaturu jsem ještě nečetl ani neslyšel.

2 0
možnosti
Foto

Naši vážení politikové (jako demokraticky volení zástupci lidu) nám i téměř 28 let po Sametu zcela otevřeně a naprosto na rovinu vzkazují - komu se snad naše absentující odpovědnost za cokoliv nelíbí, ať si klidně políbí (a libovolně cokoliv)...!!;-O!!

4 1
možnosti

Pane Dorotiku, dnes mate jednicku za tuto uvahu. I kdyz nejsem velkym priznivcem prime demokracie, zmena vsak musi nastat, jinak nemame chanci jit dopredu. Znate moji preferenci. Prezidensky system barona Montesquieu je opravdu system, kde demokracie prevlada ve vsech vrstvah rizeni. S ucinnou sebekontrolou (Checks and Balances) je to system, ktery prekonal dve stoleti a je opravdovou ochranou demokracie. Obcanum dava primou ucast na volbe sveho zastupce a tim mu take dava moznost kontroly jeho prace. Dokonaly system trech piliru moci umoznuje soutredeni na problemy primo. Dvoulety mandat poslancu je zaruka vychovy novych politiku. Senat je organem stability celeho systemu. (jeho pravomoc je rozsirena).

Vasemu rozboru vsak nedavam mnoho nadeje na uspech. Predpokladam ne velky zajem obcanu. Jsme zleniveli a znechuceni dnesnim systemem. Poznate to podle prispevku k tomuto clanku. Presto vam dekuji za vasi odvahu predlozit tuto uvahy.

3 2
možnosti

Pane Limo,

nevím, zda jde o nějakou odvahu, protože to ode mě není žádná zamýšlená provokace, a nebo jde jen o snahu v předpokládané svobodné společnosti podpořit diskusi o zlepšení systémových věcí, které se týkají každého z nás.

Osobně nemám politické ambice a nekopu za toho, či onoho. Dosud jsem tady na serveru podporoval A. Babiše, protože jen on měl sílu a motivaci "vyhnat kupčíky z chrámu". Co bude dál, to se uvidí.

Vadí mně pokrytectví, manipulace s lidmi a okrádání tohoto státu. To je vše.

Jak známo, vše co dnes potřebujeme, je už vymyšlené, je jen potřeba to opakovaně připomínat a vysvětlovat.

A že odezva čtenářů nebude závratná, s tím počítám. Protože není hodně lidí, kteří vidí věci systémově. Lidí řeší aktuální denní operativu - kdo co kde udělal a co právě řekl (jestli Zeman spálil trenýrky, to bude intenzivně diskutované téma, ale jestli naše ústava poskytuje funkční, účinný a efektivní systém vládnutí, který potom dopadá na jejich hlavy, to moc k diskusi nebude).

Jsem rád, že jste se ozval, mějte se krásně.

:-)

2 0
možnosti

J95a51n 64B31u94r92d85a

24. 6. 2018 15:18

Řešit absentující odpovědnost přímou demokracií? To je docela vtipné.

3 3
možnosti

To je jen Vaše zkratkovitá dedukce.

:-)

2 2
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik