Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Básník tím chtěl říct ...", že to není ani tak pojednání o politice samotné, jako spíš o politickém marketingu. Každý systém, aby vykazoval potřebnou míru stability a "neuletěl někam do kytek ...", musí mít dostatečnou a účinnou zpětnou vazbu - protiváhu. V politice je to protiváha těm, kteří jsou právě u moci. Jestli dnes o těchto protivahách ještě mluvíme jako o pravici a levici, to není až tak podstatné. Jde spíš o to, že dnešní deklarovaná pravice , jako protiváha deklarovaného levicového establishmentu "si dělá do vlastního hnízda a podřezává pod sebou jednu větev za druhou", čímž se úspěšně připravuje o své vlastní voliče.

A jestli nyní nastartované a rozjeté Babišovo hnutí bude společnost podporovat a směřovat spíš k těm "samostatným a soběstačným ..." a nebo k "závislým ...", to se ještě uvidí. Ale pro blízkou budoucnost půjde o to, kdo bude vůči zatím úspěšné Babišově politice dělat účinnou protiváhu - zpětnou vazbu. Aby jako taková nezdegenerovala stejně tak, jako politika pravice minulých let. To je vše. :-)

0 0
možnosti

Tzv. pravicová politika byla postavena na starý model společnosti kde takovou váhu neměla např. globalizace, velkokapitál ve všem, finanční hrátky a třeba i migrace, "přečíslovávání" tradičního obyvatelstva přes vyšší porodnost atd. Když vládnou v maloobchodě koncerny, kupujeme přes internet, tak s nadsázkou žádné malokupce nepotřebujeme. Na druhé straně politického "spektra" se pokusili Britové reagovat tzv. New Labour a po odchodu ikony Blaira jsou v rozkladu víc než klasické socdem na kontinentu. Asi klasické dělení praví-leví je už passé.

0 0
možnosti
Foto

" počet sociálně slabých a potřebných úspěšně roste" opravdu? Je to právě naopak, když si vezmeme třeba nezaměstnanost, která za vlády levice klesá.

0 0
možnosti

Momentální "konjunktura" nemá mnoho společného s pádem Nečase a nástupem dua Sobotka-Babiš.

0 0
možnosti
Foto

Jediná strana, která se mi jeví jako pravicová jsou Svobodní - SSO. Kdo ale chápe fungování státu, velmi dobře ví, že neexistují lidské bytosti, které by dokázaly, aby stát fungoval, jak si to ostatní, například vy představujete. Je to marný boj.

0 0
možnosti

Pravice v celé západní civilizaci musí redefinovat své ideje, tak jako se tomu stalo v minulosti mnohokrát. Je potřeba znovu určit uspokojivý průsečík konzervatismu a liberalismu ale nikoli s ohledem na historii, ale s ohledem na výzvy dnešní doby. Pak dochází k tomu, že je pravice buď slabá, anebo není schopná nic prosadit.

0 0
možnosti

To co píšete je krásné, ale obávám se že je na to pozdě. Dnes svět spěje do bodu, kdy lidí nebude NA NIC třeba. Auta se budou řídit sama, fabriky budou vyrábět samy... jak v takovém světě chcete strukturovat společnost ? Jak se pozná kdo má být oceněn a kdo potrestán. Zásluha nebude existovat. Pokud se stroje nevymknou a nezruší nás, i tak bude velký problém. Jak žít ve světě kde nebude mít NIC smysl a hodnotu ? Obávám se, že buď nastane tzv. konec dějin nebo bude velká válka. Tedy, tady už nejde o nějaké "ideje" ,ale o holý život.

1 0
možnosti

Problém dneška je, že už není žádná skutečná pravice. "Pravice" je nyní "antiestablišment" , něco jako Trump v USA. Tedy žádná TOP09, ODS, dokonce ani SSO. To je jen banda žvanilů. Jak říká správně Klaus, pravice prohrála definitivně. Jedině totální výměna politiků a politik, je možné řešení. Obávám se ale, že ONI se od válu nenechají "odvolit" a v případě že bude hrozit že volby projedou všechny "standardní" strany , volby prostě zruší. Jediné o co nyní jde je , jestli v USA vyhraje Trump. Pokud ano, není vyhráno, ale pokud ne, vše je definitivně ztraceno. Dnes probíhá souboj mezi tzv. "demokratickými" stranami a tzv. "populistickými" stranami. Dělení na levici a pravici už není. Být Trump suporter je dnes "nový" punk. Bývalí rebelové jsou dnes establišment a současní "konzervativci" (zpátečníci) jsou noví rebelové.

1 0
možnosti

Jak definujete pravici? Trump je takový Babiš, když chce volič slyšet o silné ruce, je silná ruka, když chce zásah státu, je zásah státu, když chce více svobody, tak prosazují svobodu, a když chtějí třeba větší regulaci, tak slibují regulaci. Ve skutečnosti se nejedná žádné skutečné zastávané ideje, ale pouze o metodu dosažení moci. U Klause to samé, jeho skutečné politické kroky byly vždy jinde než proklamované politické myšlenky...

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik