Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Holiš zjevně rekrutuje "bílé koně“

Holiš, bývalý starosta Rožnova odešel po krajských volbách jako hejtman na Zlínský kraj. Městský úřad v Rožnově po něm zůstal jako "po nás potopa“. Zachrání to jeho "bílí koně"?

Holiš, bývalý starosta Rožnova odešel po krajských volbách, co by hejtman na Zlínský kraj. Městský úřad v Rožnově po něm zůstal jako "po nás potopa“ (rozvrácené vedení úřadu, bez tajemníka, vedoucích odborů, právníka, ….). Zachrání to jeho „bílí koně“?

Holiš sice chtěl sedět na obou židlích - být hejtmanem ve Zlíně i starostou v Rožnově, jenže Kučera, jeho tehdejší místostarosta a koaliční partner mu za jeho zády udělal na radnici puč, zjevně ve snaze dostat se po něm na místo starosty. Holiš musel tak aspoň formálně jednu z židlí opustit. Starostování v Rožnově tak zanechal, ale evidentně jen oficiálně, formálně, prakticky rožnovskou radnici ovládá i nadále. Jednak jako zastupitel a lídr ve městě vítězného Hnutí ANO, a potom i prostřednictvím zjevných "bílých koní", které stejně tak zjevně ve svých službách na radnici angažuje. Jinak se to ani nazvat a chápat asi nedá?

Na post starosty města doslova „ukecal a protlačil“ svého kamaráda Pavlicu. Ten přitom je stále a nadále stále i bude výkonným finančním manažerem top managementu v jedné místní nadnárodní korporaci, proto také i rožnovským starostou je jen jako neuvolněná osoba, a ještě navíc také jen na 0,2 pracovního úvazku (jen takový malý vedlejšák, dělat starostu města - nic jednodušší).

Ani Holiš a ani Pavlica se přitom vůbec netají s tím, že se jedná jen o dočasné starostenské angažmá - přestát a vydržet takto rok do dalších komunálních voleb (1/4 volebního období). Holiš ostatně sám veřejně na zastupitelstvu uvedl, že od Pavlicy žádné starostování ani neočekává, že jen potřebuje, aby pohlídal „jeho rozjeté investiční projekty“ (zřejmě asi, aby finanční prostředky tekly jak mají a tam, kam mají ...). Proto také žádné normální starostování a správa 17 tisícového města nebude, bude jen: „Tady si sedni a hlídej ….“. No, není to evidentní role „bílého koně“? Je to evidentní role „bílého koně“.

Starostu města v Rožnově takto dnes už mají a nezbývá, než najít podobného „bílého koně“, co by tajemníka úřadu.

Židle tajemníka je prázdná už od konce srpna (dnes máme leden). Tehdejší tajemník Hep ze dne na den „prásknul" do bot, když před tím, prý pod tíhou Holišem vyhrocených emocí a s nepublikovatelným slovním projevem v jednací místnosti "prásknul“ mobilem …. .

Holiš evidentně žádného tajemníka na radnici mít nepotřebuje a nejraději by jej ani neměl. Přesto ale starosta Pavlica musel vypsat ze zákona povinné výběrové řízení (už dvakrát). Kluci ale mají docela problém - a to, vůbec někoho najít, nemluvě už si někoho vybrat. Tajemník úřadu sice není funkce až tak k zahození, přesto schopní lidé se moc nehrnou (dobře vědí, v jakém stavu se úřad nachází). A ti, co tu odvahu a kuráž mají, tak jsou pro Holiše a spol. nepřijatelní – kromě nezbytných oficiálních kvalifikačních předpokladů paradoxně bohužel, až moc dobře znají svůj region, město, úřad, dění, historii,  ….., dost vědí „kdo, kde, s kým …“, do mnoha místních věcí vidí ...., atd., atd. No a takového tajemníka přece Holiš na svém úřadě nemůže potřebovat, to přece není prototyp „bílého koně“.

Předcházející Hep byl pro Holiše jako tajemník celkem nadějný a pro roli „bílého koně“ měl určité předpoklady - přišel znenadání někde z Čech, od Poděbrad, před tím pobýval dlouho v Rusku, dělal tam business, o Rožnovsku, Rožnovu a veřejné správě toho  moc nevěděl .... . Jeho problémem ale nakonec bylo, že nebyl tak úplně hloupý, naopak byl inteligentní, rychle se orientoval, a stejně tak rychle poznal, s kým má tu čest. Proto se nakonec jako „bílý kůň“ vůbec neosvědčil.

O co vlastně stavařovi Holišovi a jeho parťákům v Rožnově jde?

Holiš jako starosta si v Rožnově rozjel několik velkých (stamiliónových) investičních projektů. Jedná se především o „rekonstrukci a další stavbu již existující městské knihovny“ a „stavbu zcela nového kulturáku“. Vypadá to, že je na těch projektech asi tak nějak zainteresovaný, a tak nějak potřebuje si je osobně pohlídat, udržet pod kontrolou (???).

Investovat v Rožnově další milióny do dnes už existující a plně funkční knihovny je evidentně místním politikem a populismem zakládajícím na kult určitých lidí z koaliční strany Zdravý Rožnov (strana má zázemí v dnešní knihovně, podobně jako jiní mají „Pod Kaštany“). Utratit tak 30 miliónů (???) – no, konec konců, "čert to vem", nechť je knihovna v Rožnově „ještě větší než největší", byť samotný projekt se urbanisticky jeví jako architektonický paskvil.

Investovat v Rožnově milióny do stavby po celá desetiletí chybějícího univerzálního společenského sálu, společně s menším kinosálem (stávající kino je před rozpadnutím a jede už jen ze své podstaty), to se jeví jako užitečná služba lidem - takže kdo by takový kulturní stánek v Rožnově za původních 80 - 100 miliónů nechtěl?

Jenže .... ???!!! Finanční rozpočty obou těchto projektu začaly trpět nějak podivně nezřízenou obezitou. A tak najednou, ze dvou společensky plně žádoucích záležitostí se po finanční-rozpočtové stránce z nich stali neskutečně vypasení dinosauři – Otesánci, kteří by snědli všechno kolem.

Rozpočet projektu knihovny dnes realisticky atakuje, z původních-plánovaných, a také tak i veřejností akceptovaných 30 miliónů už částku téměř 100 milionů (oficiálně se to účelově zamlžuje a pro lidi manipulativně tlačí dolů ….).

Rozpočet projektu kulturák dnes realisticky dosahuje, z původních-plánovaných, a také tak i veřejností přijatelných 80 - 100 miliónů téměř už k 500 miliónům - tedy k půl miliardě (oficiálně se to také účelově zamlžuje a pro lidi manipulativně tlačí dolů ….).

Takové investice jsou pro 17 tisícový Rožnov něčím nepředstavitelným. Takto se Rožnov jen na dvou investičních projektech pro kulturu zjevně zadluží na generace dopředu a celá dlouhá léta už nic více neudělá.

Samozřejmě je otázkou, kde se takové rozpočtové bujení vzalo – takový nárůst rozpočtů v několika násobcích 100% původního rozpočtu???????????? 

Jeden nemusí být ani stavaři, ani finanční expert, stačí jen selský rozum, aby se dalo pochopit, že tady už vůbec nejde o nějaké ušlechtilé humánní pohnutky pro rozvoj kultury v Rožnově, ale že to vše zavání jednou velkou lží, podvodem na lidech a tunelem veřejných financí – nějakým vyváděním finančních prostředků z rozpočtu města, nejspíš přes nějaké spolupracující firmy, dodavatele …. (ostatně v Rožnově takové indicie nejsou ničím novým a překvapivým, ale ten dnešní finanční objem a hrozící zadlužení města je alarmující) .

K dnešnímu dni se jen na projektu kulturák utratilo asi už více než 20 miliónů, aniž by se přitom koplo do země - jen „za papír“ (tj. 1/5 až 1/4 původního výchozího rozpočtu). Za co to je? Kdo to ví? Nějaké podivně se opakující projektování za milióny ….? Nějaké opakované soutěžení dodavatelů …., každé za půlmilión někomu …? Atd. atd. Podobně tomu je evidentně i s projektem knihovny.

Takže asi na to všechno Holiš potřebuje nějaké ty „bílé koně“, aby mu to všechno dobře pohlídali. Co jiného by bylo možné za tím vidět? Jinak to rozum vůbec nebere.  

Nějak to vše zavání praktikami a politikou časů nedávných – časů tehdy aktivní ODS, jak to ostatně někde ve svém projevu řekl samotný jejich bývalý předseda Nečas: „Lidé nás a naši ODS vnímají jako stranu korupčníků a tunelářů“. Hnutí ANO se díky své ne zrovna šťastné personální politice už nějakou dobu jeví, že nenávratně ztratilo svůj étos „hnutí aktivních nespokojených občanů“, a že naopak se zařadilo mezi naše „tradiční demokratické strany“, proti kterým se tak intenzivně vymezovalo a po jejichž zádech šplhalo nahoru.

----------------------------------

Zdroje:

Všechny věcné informace tohoto blogu je možné dohledat a dovodit jednak z oficiálních úředních dokumentů radnice a také z videozáznamů (přímých přenosů) jednání zastupitelstva města Rožnova pořizovaných a vysílaných regionální televizí TV Beskyd - www.tvbeskyd.cz, viz:

https://www.tvbeskyd.cz/zastupitelstvo-mesta-roznov-p-r-21-12-2021/ 

https://www.tvbeskyd.cz/zastupitelstvo-mesta-roznov-p-r-7-12-2021/ 

https://www.tvbeskyd.cz/zastupitelstvo-mesta-roznov-p-r-14-9-2021/

 

Autor: Vlastimil Dorotík | úterý 4.1.2022 23:12 | karma článku: 8,38 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik