Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Rožnově je nový starosta – bude to á la Emil Hácha?

Včera, 14.9.2021 v Rožnově p/R jednalo zastupitelstvo města, aby (mimo jiné) starosta Holiš plánovaně rezignoval a zastupitelé si zvolili starostu nového – předem přemlouvaného a předjednaného Ing. Jiřího Pavlicu za ANO. 

Včera, 14. 9. 2021 v Rožnově p/R jednalo zastupitelstvo města, aby (mimo jiné) starosta Holiš plánovaně rezignoval a zastupitelé si zvolili starostu nového – předem v kuloárech těžce přemlouvaného a předjednaného Ing. Jiřího Pavlicu (nominovaného za ANO).

Vedení města zařadilo tyto body až na samý konec programu, takže asi až po 4 – 5 hodinách jednání zastupitelů došlo na věc samotnou.

Holiš (co by ještě starosta) s nostalgií v hlase a slzou v oku odprezentoval dlouhý výčet svých úspěchů v Rožnově a poté s poklesem v hlase podal demisi (bylo to něco jako: "Lidé, měl jsem Vás rád, bděte").

Poté Holiš (už jen jako zastupitel a lídr ANO) oznámil nominaci Ing. Jiřího Pavlicy jako svého nástupce na post starosty.

Ten se krátce představil, načež v zastupitelstvu se rozpoutalo drama a napětí jako „mezi kohouty na smetišti …." nebo také v duchu známého "vyklíčí, či nevyklíčí ....".

Po asi 4 hodinách („těžkých bojů“ - opakovaných hlasování, dohodovacím řízení, ....) Holiš protlačil svůj návrh zastupitelstvem a Ing. Jiří Pavlica se tak stal novým starostou města Rožnova.

---------------------------------------

Ing. Jiří Pavlica je, vystudovaný ekonom. Pochází z Hutiska, je včelař, tenista, ......, jako mlaďoch brigádničil při úklidu v New Yorku po 11. září (což je dnes téměř jako potvrzení o X-tém odboji), …., v kolektivu je oblíbený ..... . Ale hlavně, má pověst slušného, seriózního, rovného a férového chlapa a dnes už i zkušeného a kolegy respektovaného odborníka ve svém oboru. Odborník ekonom se pro řízení města vždycky hodí. Jenže???!!!

Jirka Pavlica je už od pohledu zjevný introvert. A hlavně, svým chováním a jednáním není politikem ani náhodou. Což obé je pro úspěšné fungování starosty dost velký handicap.

A Jirka to i převedl hned po své nominaci, kdy neobratně lavíroval, jak bude řešit souběh nadcházející práce starosty a pokračující práce ve svém dosavadním zaměstnání u korporátní firmy.

A tak opozice už jen z povinnosti se do něj pustila svým tradičním opozičním „prázdným bla, bla, bla", které by běžný politik s přehledem rozprášil a vzal jí tak vítr z plachet. Jenže Jirka už takto v prvním kroku, se sklopenou hlavou se stal objektem opozičního grilování a názorně předvedl, jak to asi bude s jeho starostováním vypadat, pokud náhodou ještě nějak nepřekvapí.

Ostatně potvrdil to i ve svém nominačním návrhu (a potom ještě jednou) samotný Holiš slovy, asi takto: "..... od Jirky jako starosty nečekáme žádné nové myšlenky, ideje, projevy nějakého politika, lídra, ..., , to všechno jsme už připravili, naplánovali sami dříve ….., od něj se jen očekává, že v čase do příštích voleb bude jen dohlížet a řídit investiční projekty města, které jsou buď už rozjeté a nebo připravené, nic více …. ". Na tato slova by Rožnováci neměli zapomenout, protože je to celkem síla ..... .

Takže Holiš vlastně naplno řekl, že Jirka Pavlica bude asi rok do voleb fungovat jen jako sice odborně kvalifikovaný a zdatný, ale stále jen „bílý kůň ANO", který bude pouze hlídat penězovody velkých projektů, aby tekly tím správným směrem, jak si ANO přeje.

Trochu to připomíná něco takového, jako byl blahé paměti prezident Hácha – sice odborník ve svém oboru, ale zjevně žádný politik, takže jen loutka v rukou někoho a pro někoho, s historickým výsledkem jaký byl a s katastrofickými následky.

Jirka Pavlica tak roli starosty prakticky vůbec plnit nebude a ani se to od něj neočekává a už vůbec se to od něj nepožaduje. Starostou sice bude oficiálně, ale prakticky jen takovým formálním, "jen tak na oko".

A když už, tak možná bude jen "záplatou" na funkci chybějícího tajemníka, kdy prakticky bude jakýmsi neoficiálním vedoucím úřadu města …. . A nakonec proč ne - ze zákona v čele úřadu starosta stejně skutečně stojí a tajemník je pod ním jakýmsi výkonným manažerem ….. .  

Je ale otázkou, proč asi se Jirka Pavlica nechal Holišem do funkce starosty takto uvrtat, když se jedná o max. roční angažmá (do voleb), a on samotný doposud zastává v jednom nejmenovaném nedalekém německém korporátu manažerskou pozici ve vrcholovém vedení a nechce o ni přijít? Stojí mu to za to se na tak krátkou dobu angažovat někde, co by jen formální a loutkový starosta a nechat si přitom drásat nervy …..???

Jirka Pavlica je nejspíš prototypem kvalifikovaného, odborně zdatného a manažersky vybaveného, výkonného ministranta, bohužel ale nikoliv lídra, či politika. Zjevně si takto postupně buduje a zhodnocuje své curriculum vitae, v němž řádek: "byl jsem starostou města ....“ se určitě nebude dát přehlédnout a bude se někdy hodit.

No, a potom Jirka je přece kamarád Holiše, a tak mu zjevně chtěl pomoct, vytrhnout trn z paty při jeho cestě nahoru. Je to také zřejmě i investice do budoucna, protože na takovou pomoc a službu se mezi slušnými lidmi obvykle nezapomíná, časem se určitě nějak zhodnotí.

Jenže Jirka by měl mít také na paměti, že Holiš (podobně jako asi i Babiš) při své cestě nahoru na své lidi, kteří pro něj pracují a podporují jej nějak pozapomíná. Např. před časem si Holiš sehnal, dotáhl a na úřad nainstaloval nového tajemníka, někde až z Poděbrad, ten se tady po letitém pracovním angažmá někde v Rusku zabydlel, postavil si tady i dům a nastěhoval si tady celou svou rodinu, no a nakonec jej Holiš nechal pěkně na holičkách a odpálkoval …… (???). Holiš zjevně nedokáže za svými lidmi stát a se o ně postarat, byť pracují pro něj, pro jeho úspěch. Takže tento tajemník nakonec vzal rozum do hrsti ….. a dnes už pracuje na druhém konci republiky, v nějaké nadnárodní firmě - právě se věnuje nějakým Američanům za bratru něco přes 200 tisíc měsíčně v základu ....., . Ale hlavně, jedná s partnery sobě rovnými, ve vztazích, kde funguje rozum, používá se logika, slušné chování a rovné jednání je zcela na místě, bez nějakých mindráků, podrazů a nějakých ubohostí - zkrátka má to úroveň.

No, a tak ať už je jak je, taková je bohužel politika a praktiky ANO v čele s Holišem v Rožnově.

Dnes je ale potřeba novému starostovi Ing. Jiřímu Pavlicovi pogratulovat k jeho dalšímu kariérnímu postupu, držet mu palce a čekat, co jako chlap vydrží, dokáže a nakonec i předvede. Nakonec možná i překvapí, což mu určitě nikdo nebude mít za zlé.

---------------------------------------

Je také ale dnes potřeba i kondolovat, a to samotnému městu Rožnovu, do jaké politické a funkční krize jej dostalo dosavadní, zjevně politikařící vedení města, v čele s Holišem a ANO.

A není to krize jen tak nějaká, politická. Jedná se i o prakticky totálně rozložené vedení městského úřadu - starosta dosud jen na 20 % úvazek a Jirka Pavlica to svým souběhem úvazků zjevně moc nezmění - I. místostarosta zřejmě nějaký čas už nefunguje a jen oportunisticky politikaří, „jako Brutus vyčkává, kdy bude možné Holiše zcela odstranit a posadit se na jeho starostenskou židli“ – tajemník, ten „vzal roha" na druhý konec republiky, přestože tady má nově postavený dům a celou rodinu - právník města utekl, je v prachu - na odborech chybí vedoucí – někteří úředníci flagrantně porušují zákon, správní řád, rozdávají informace a dokumenty ze spisů třetím osobám - známé to úniky ze spisů, což je normální zločin, nedodržují zákonné lhůty a nebo samotní vůbec nekonají, šikanují a diskriminují občany, ..... . Zkrátka je to bída a utrpení – neskutečná to dekadence veřejné správy v Rožnově. Jen Holiš se zřejmě dnes usmívá a mne si ruce, jak se mu to nakonec včera podařilo s Pavlicou skoulet.

Během jednání zastupitelstva se našel jen jeden zastupitel - Radúz Mácha, který dokázal na plno říct a pojmenovat, kdo celou tuto krizi způsobil, vyvolal a stále se snaží nadále ji přiživovat.

Podmínky k tomu samozřejmě vytvořil Holiš, kdy s ANO uchvátil křeslo krajského hejtmana ve stylu: "všichni proti Čunkovi“ (byť každý byl „pes, jiná ves" a bylo to čistě machiavelistické - "účel světí prostředky“) - styl, který Babiš neustále kritizuje a přitom brečí, naříká a slzí, jak jsou všichni proti němu, proti ANO ….. .  

Ale samotnou krizi evidentně cíleně a účelově vyvolal dosavadní I. místostarosta Kučera (Nezávislí Rožnováci). Ten po krajských volbách, kdy Holiš se stal hejtmanem na kraji, zjevně vycítil příležitost a vydal se za svým životním snem - starostovat v Rožnově. Možná takto chce dosáhnout a předčit svého otce, který blahé paměti, jako kariérní svazák a komunista dělal dlouhou dobu v Rožnově na městě komunistického tajemníka.

Kučera se po krajských volbách asi už viděl na židli starosty Rožnova, jenže Holiš jaksi nenašel pro jeho ambice a sny pochopení a nějak se z té židle ne a ne hnout.

A tak Kučera se zjevně rozhodl, že mu z té židle pomůže. Za tím účelem zjevně spaktoval a vyvolal ve vedení města politickou a personální krizi – ze zpráv je zřejmé, že už někdy na začátku roku vyhrožoval, že on a jeho lidé (on samotný jako místostarosta a radní) v září odstoupí z rady a vzdají se tak všech funkcí na městě (kromě zastupitelské), pokud Holiš neuvolní židli starosty (byl to evidentně jen účelový kalkul ….., proč až v září???).

Kučera sice puč na městě zjevně vyvolal, ale díky Bohu starosta z něj dodnes přesto všechno přece jen není. A jelikož dnes už není ani tím místostarostou a radním, tak to vypadá jako nějaký nečekaně se vracející bumerang, který před časem hodil, ten však minul cíl, netrefil a dnes samotného Kučeru zpětně pěkně sejmul. Konec konců, mohl se přece sám předem zeptat doma, jak to komunisté často říkávali: „Kdo seje vítr, ten sklízí bouři".

A teď už skutečně jen závěrečná poznámka.

Kučera se na jednání zastupitelstva vůči Holišovi opakovaně prezentoval jako „vzor politické etiky, morálky a cnosti". Prý, když se po volbách stal zastupitelem, radním a místostarostou, tak ihned zanechal všech svých osobních aktivit, všechny své dosavadní osobní činnosti ukončil a věnoval se naplno už jen své nové práci zastupitele, radního a místostarosty. Jak se to ale u Kučery už tak nějak asi stává, „nejspíš lže jako když Rudé právo tiskne“.

Určitě toho bude víc, ale jinak je známo a doložitelné, že v květnu před volbami Kučera nastoupil do nového projektu města „Zvyšování kvality školního vzdělávání ….“, plně dotovaného 16 milióny z ESF. Na základě svých minulých a přetrvávajících osobních vazeb na městě doslova si uzurpoval dvě manažerské pozice ve vedení projektu (neopodstatněná to kumulace funkcí, to ještě tenkrát starostovala paní Blinková za ODS). Bylo to na běžné pracovní smlouvy a pobíral tak 45.000,-Kč/měsíčně (ne zrovna tak úplně malý peníz za práci objemově a hodnotově zjevně blížící se nule .....).

Komunální volby sice proběhly někdy začátkem října, jenže Kučera se svých 45.000,-Kč měsíčně urputně držel jako „lejno košile“ a dlouho po volbách se jich nehodlal vzdát. Takto tomu bylo až do února následujícího roku (???). Tehdy pod tlakem a po zásahu Holiše mu nezbylo nic jiného, než se těchto svých vedlejších osobních prebend z účtu města vzdát.

Takže ihned a dobrovolně, jen tak na základě nějakého morálního pohnutí jeho mysli to ale z jeho strany v žádném případě nebylo. Přičemž ve vzduchu stále ještě visí indicie o eventuálním tunelování tohoto projektu (řečeno záměrně jen tak lehce a kulantně ……).

Autor: Vlastimil Dorotík | středa 15.9.2021 19:18 | karma článku: 9,20 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik