Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak chtěl stavař Holiš školit matadora Čunka

Včera na ČT1 proběhla předvolební debata lídrů politických stran kandidujících v krajských volbách ve Zlínském kraji. Daniela Písařovicová vedla celou dvouhodinovou debatu s nebývalým nadhledem a profesionální noblesou, gratulace.

 

Ve venkovním televizním studiu se sešlo 9 stranických lídrů a potenciálních kandidátů na pozici hejtmana kraje. Z nějakých důvodů mezi nimi krystalizují 2 hlavní rivalové, kteří si to nakonec asi rozdají o hejtmanské křeslo. Ti ostatní svým projevem už dopředu dávali najevo, že zjevně nemají šanci .... .

Perličkou celého pořadu bylo, když rožnovský starosta Holiš (ANO) se pustil do Čunka (KDU-ČSL) v souvislosti se stavbou nové krajské nemocnice.

V prvním kroku se prezentoval jako stavař. A potom, jako takový se snažil zpochybnit a rozmetat Čunkovy investiční rozpočty krajské nemocnice jako nesprávné, zavádějící a nevěrohodné.

Kdo Holiše nezná, tak by mu zdání stavařského profesionála i uvěřil. Kdo ale mohl poznat „Holišovo rozpočtové kouzelnictví" se stavbou rožnovského kulturního centra, tak ten se musel včera smát od ucha k uchu, až se za břicho popadal a přitom si kladl otázku, kde dotyčný bere takovou odvahu a drzost?

Investice rožnovského kulturního centra je sice o řád menší, ale principy jsou stále stejné. Za několik posledních let se v Rožnově vžil pojem: "Holišova plovoucího pevně zastropovaného a nepřekročitelného investičního rozpočtu". Že je to protimluv? Nepochopitelné? Nesmysl? Ano, to je a takové je investiční rozpočtování ANO v rožnovském podání.

Jak to vypadá v reálu? Rozpočet dané investice začíná na nějaké politicky průchodné nižší částce. Ta je starostou Holišem prezentovaná a svatosvatě zapřísahaná (pomalu na vlastní blízké) jako právě ta „pevná, zastropovaná a nepřekročitelná". Jenže ona se v čase, prakticky každého půl roku změní. Navýší se o další desítky miliónů na novou, opět „pevnou, zastropovanou a nepřekročitelnou“ částku. A tak cena takové investice postupně šplhá z nějakých desítek miliónů na několik stovek miliónů - stále samozřejmě "pevně zastropovaných a nepřekročitelných". Dobrý, ne?

Ano, v rožnovském ANO se starosta Holiš jeví jako „politický eskamotér s investičními rozpočty". No, a jako takový by chtěl školit starého matadora Čunka, který po dlouhých hektických životních a politických zkušenostech dobře ví, co si může dovolit a co by jej naopak stálo hlavu?

Holiš v očích běžného občana vystupuje s tváří „slušňáka" Mirka Dušína a klame tak tělem do okamžiku, než začne být zmítaný emocemi, nervozitou, zlobou, ješitností a zjevně i pomstychtivostí ..... .

Mezi lidmi kokuje jako JPP - „jedna paní povídala“, že A. Babiš evidentně nemá žádné důvody, a také ani zájem jít a stavět se jakkoliv proti Čunkovi. Protože ten jej ve své podstatě docela seriózně a účinně podporuje, a to i v rozporu s oficiální "antibabišovskou" celostátní politikou jeho mateřské strany - Lidovců.

Vypadá to spíš, že A. Babiš takto zcela účelově postavil do čela kandidátky ANO ve Zlínském kraji odpovídajícího lídra a počítá s tím, že věci zůstanou tak jak jsou, tedy bez změny.

ANO své hlasy v krajských volbách zcela určitě dostane, aby mohlo být v zastupitelstvu a v radě. Ale proč by mělo vyměnit a postavit si tak proti sobě zkušeného, vyzkoušeného, ověřeného a spolehlivého Čunka za "nějakého rizikového oportunistu", byť by byl z vlastních řad? Ostatně dobře víme, co se v řadách ANO nachází a co se z toho potom často vybarví, protože personální politika A. Babiše nepatří zrovna k nejlepším.

Holiš se zřejmě už dnes vidí na židli krajského hejtmana. Podobně jako se vidí na jeho dnešní starostenské židli v Rožnově zjevný „komunistický pohrobek, kryptokomunista a projektový finanční eskamotér“ Kučera (dnešní místostarosta).

V životě se ale osvědčila jedna zásada: „Když věci fungují, tak je dobré je neměnit“.

------------------------------------

Že je Čunek dnes asi na svém místě, to dokazovala i celá debata. Opozice to v podstatě chtě-nechtě musela uznat, a až na zhrzenou Sehnalovou z ČSSD nedokázala nic výrazného vytknout (pozn. za krajské vlády ČSSD byla krajská nemocnice stále v červených číslech a evidentně „jeden velký tunel").

Holiš se svými dnešními schopnostmi "tak nějak“ pokrývá potřeby fungování na dosavadní židli rožnovského starosty a měl by to takto i dotáhnout až do konce, "byť jeho politické ambice a oportunismus zjevně rostou do nebes". A navíc představa, že na jeho místo za něj by měl usednout zjevně „politicky a finančně neschopný a současně všehoschopný kryptokomunista“ Kučera je mrazivá.

------------------------------------

Opozice měla včera velkou příležitost na televizních obrazovkách a před zraky veřejnosti politicky odrovnat Čunka na "jeho" projektu nové krajské nemocnice. Nepodařilo se jí to. V podstatě se o to ani nijak moc nesnažila. Spíš z povinnosti se o něj ve věci několikrát otřela a to bylo asi tak všechno. Čunek i věcnou seriózní rétorikou předvedl, že je zdatný politik (žádná „prvnička"), a že se nenechá jen tak doběhnout, a to ani brilantní Písařovocovou.

------------------------------------

Příjemně překvapil Gazdík (STAN). Když se asi vzdálil od nějakého toho „paktování a hrátek s čertem" v celostátní politice a věnuje se dnes spíš krajské politice, svému školství, tak to nemusí být tak úplně k zahození. I opozice v přímém přenosu překvapivě několikrát uznala, že zásluhy a pozitivní změny v krajském školství tady jsou.

------------------------------------

Problém našeho školství je v jeho schizofrenním založení a následném pojetí uplatňování, což se projevilo i v diskusi.

Na jedné straně koncepce našeho školství stojí na velké volnosti a právní samostatnosti škol a školských zařízení. Jsou to de facto zcela samostatné "firmy", které mají svého zřizovatele, zodpovědného statutára, hospodaří samostatně, mají právní samostatnost i zodpovědnost, zkrátka všechno, co souvisí s fungováním takové „samostatné firmy“.

Bohužel, mají to komplikované tím, „že jim do toho mluví" ne jen politicky zmítaný zřizovatel (obec), ale také politicky běsnící MŠMT, jeho instituce a jsou existenčně závislé na jejich penězích (samy z podstaty nevydělávají).

Na druhé straně se tady ale "celkem nekompetentně politicky a demagogicky vykřikuje", jak jsou ředitelé škol a učitelé zatěžovaní administrativou, byrokracií a volá se po odbřemenění škol od těchto věcí, aby se ředitelé škol mohli věnovat především vzdělávání, pedagogické činnosti. Také v debatě zaznělo, že by měly existovat asi nějaké servisní organizace, které by jim od toho všeho "nežádoucího" pomohly.

To všechno při dnešním založení našeho školství jsou zjevné nesmysly.

Ředitel školy má být za daných okolností především manažer a ne nějaký nejlepší češtinář nebo tělocvikář. Ředitel má řídit školu, vzdělávání a své učitele, kteří mají jim řízení učit v jeho škole děti. Pokud někdo chce ředitele vidět jinak, tak by měl změnit statutární koncepci našeho školství (tak nějak, jak to mají třeba tuším v Rakousku ....., ředitel je jakýsi „vrchní učitel" ….).

Naše školství je navíc zatížené „socialistickým rovnostářstvím" a personálně je v mnoha ohledech zkostnatělé, přímo zabetonované. Je řada kvalitních a poctivých pedagogů, kteří si zaslouží úctu a uznání, čehož se jim v odpovídající míře v takovém systému bohužel nedostává, ba naopak.

Současně je celá dlouhá řada pedagogů, kteří mají pocit, že škola je tady pro ně, asi "aby měli kde brát výplatu" a ne pro děti. A přežívají podle hesla: „Tady by bylo tak krásně, kdyby tady ty děcka nebyly“. Bohužel jsou také kantoři, kteří by evidentně měli mít úředně zakázané učit, a to jako "škodná".

Je paradoxem, že mnoho a mnoho kantorů má odpor a brání se vzdělávání a zlepšování sama sebe. Učí tak stále stejně třeba 30 let, co vyšli z "pajdáku", přitom se ale stále považují za „pedagogické hvězdy“. A ředitelé škol, pokud nejsou stejného ražení, tak mají problém s tím cokoliv udělat, protože ti bohužel „neřídí své učitele, ale naopak oni jsou sami učiteli řízení".

A najednou přijde nějaká epidemie Covidu a ze dne na den ukáže, že není vůbec žádný problém, aby se ledy pohnuly, a že také „staré kantorské konzervy" musí chtě-nechtě pochopit, že už 2 desetiletí žijeme v 21. století a je na čase podle toho uzpůsobit svou pedagogickou práci.

Takže významný problém u nás je zjevně v kvalitě způsobilosti a účinnosti managementu škol. A jelikož „ryba smrdí od hlavy", tak to začíná už na ministerstvu.

------------------------------------

Jinak v celé diskusi jak Piráti, Trikolóra, tak SPD, či ODS nikterak nevynikli a ani neměli čím. ČSSD se jako obvykle totálně odkopala a znemožnila. A KSČM, jako letitý spoluviník všeho a se všemi tančil na vejcích, aby v tom mohl pokračovat i nadále.

Takže neměňme, co nějak funguje a vzhůru k lepším zítřkům.

 

Autor: Vlastimil Dorotík | pátek 18.9.2020 13:58 | karma článku: 18,39 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik