Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ne krize z koronaviru, ale krize ekonomická

Zpráva: Soud zrušil čtyři opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií. Podle něj jsou nezákonná. A takových, či podobných zjištění bude postupem času asi jen přibývat.

Asi i takto se budou objevovat náznaky toho, že primárně se nejedná o dopady nějaké virové epidemie, ale že jde především o sanování dopadů nastupující ekonomické krize, krytí propadu státních příjmů, sanování již nějakou dobu krachujících a nebo na pokraji krachu stojících vlivných firem, samozřejmě to vše z veřejných rozpočtů, z peněz daňových poplatníků a za cenu dalšího zadlužování všech.

Postupně se asi tak bude ukazovat, že většina opatření, včetně „zaříznutí ekonomiky“, nebyla motivována primárně jen bojem s koronavirem, ale naopak, že koronavirus byl účelově použit a posloužil jako zastírající rouška, fíkový list, aby bylo na co a koho svést to bezprecedentní bleskové pouštění žilou státnímu rozpočtu a mega zadlužování našeho státu na několik generací.

Pokud by se to takto řeklo na rovinu, tak …….., no, asi by to narazilo a neprošlo, ale když se to nakonec stejně "provalí", tak to bude ještě horší.

Říká se, že jsme se za komunistů naučili dobře „číst mezi řádky". Pokud se to našinec naučil už tenkrát, tak dnes jako když najde.

Stačí jen nechat mluvit naše politické představitele, chvíli poslouchat, srovnávat si co, kdo, kdy a jak řekl, jak se přitom choval a dát si to do kontextu s již známou skutečností.

Např. jen jeden takový postřeh ze středeční poslanecké sněmovny.

--------------------------------

V podvečer se ve sněmovně kolem ministryně financí paní Schillerové motal poslanec pán Juříček, asi jako zpravodaj předkládaného návrhu zákona na poskytnutí nějaké několika miliardové podpory a pomoci firmám pro zmírnění dopadů způsobených koronavirem ….. (asi tak nějak to znělo, přesně už nevím a není to ani podstatné …..).

Bylo možné slyšet i vystoupení samotného pana Juříčka. Byť obsahově se mohlo jevit jako naprosto prázdné, plané, tak přece jen nedokázalo zcela zabránit vznikajícímu dojmu, že z něj na všechny strany trčí především firemní lobby. A kdo někdy zaslechl něco o firmě pana Juříčka, tak možná i lobby jeho osobní. Ano, kdo někdy něco zaslechl o firmě pana Juříčka, tak možná i bez dlouhého přemýšlení mu vyvstane, že k případnému ohrožení a poškození firmy není potřebný vůbec žádný koronavirus, takže proč teď nějaká pomoc a podpora?

Jen několik takových řečnických otázek ve stylu třeba i „jedna paní povídala", na které nechť si každý odpoví sám (nejsou to žádná 100% tvrzení, klidně jen takové určité pochybnosti ......).

Před rokem nebylo o koronaviru slechu ani dechu, ale mezi lidmi se povídalo, že firma pana Juříčka plnila své sklady až ke stropu vyráběnými zmetky? A také asi i proto prý nestíhala plnit dodávky na linky zákazníků v automotive, byla stále ve skluzu, navíc se prý na ni valily reklamace ze všech stran? Může to být klidně „jedna paní povídala“, ale také platí, že „na každém šprochu, pravdy trochu“. Obyčejnému člověku by se tak mohlo zdát, že firmě pana Juříčka už tenkrát se tak nějak zrovna moc  nedařilo?

Také se povídá, že firma pana Juříčka už více než rok dluží mzdy některým ze svých pracovníků a je tomu tak stále, dodnes? Navíc se přitom uchyluje k jednání, které se může tak nějak jevit jako podvodné .....? Někteří z těch lidí prý již podali trestní oznámení, někteří se prý soudí, ....?

Vypadá to, jako by firma pana Juříčka už tenkrát měla "tak nějak" hluboko do kapsy a dlužila ledaskomu? Její dodavatelé se prý museli domáhat zaplacení svých pohledávek a někteří prý uspěli až ve chvíli rozhodnutí podat na firmu pana Juříčka návrh na insolvenci? Dokonce se mezi pracovníky firmy a v místě působení firmy povídá něco o cizinecké policii …...???

Ano, povídá se ledacos. Co je a co není pravda, to teď a tady není předmětem zkoumání a tohoto blogu. Na všechny otázky zcela určitě mají dostatečné informace a dokážou přesně odpovědět příslušné orgány (zmíněná cizinecká policie, policie ČR nebo inspektorát práce, ...., prý tam dělali dlouhé a důkladné šetření, určitě o tom budou mít záznamy a protokoly a něco se určitě najde???).

--------------------------------

Když je řadový občan konfrontovaný s takovými zprávami, byť mohou být i „jedna paní povídala“, potom se nutně nemůže vyhnout určitým dojmům a narůstajícím pochybnostem.

Teď primárně nejde o nějakou firmu údajného „podnikatele roku“ pana Juříčka. Teď jde o princip.

Pán Juříček je dnes především politik a současně také i podnikatel (prý významný ….???). To z něj dělá osobu, která se tak nachází v zásadním střetu zájmů a představuje tak významné společenské riziko.

Sice to není nezákonné, a každý má zcela určitě právo být politikem i podnikatelem v jednom. Ale z hlediska veřejného zájmu a pro řízení právě takových společenských rizik musí být každý takový „politik-podnikatel“ pod zvýšenou veřejnou kontrolou, aby ten svůj "střet zájmů“ čirou náhodou nějak nenadužíval a nezneužíval. Jak známo: "Příležitost dělá zloděje a pokušení na kdejakého šikulu potom číhá na každém kroku".

Panu Juříčkovi se to asi moc líbit nebude. Ale pokud chce být politikem a současně podnikatelem, tak i on bude muset takový pohled a kontrolu veřejnosti přijmout. A potom také i unést skutečnost, že každé třeba i "jedna paní povídala" právem vzbuzuje pozornost veřejnosti a tím i určité obavy. Samozřejmě vyvstává otázka, proč zrovna pán Juříček dělá současně politiku a podniká, jako by už jen se svým podnikáním neměl svých starostí dost, že ano .....?

--------------------------------

Obyčejný člověk takto snadno nabývá dojmu a dochází k závěru, že firmám určitého  typu žádný koronavirus dnes už asi více neuškodí a dosud ani uškodit nemohl, protože takové firmy jsou už nějakou dobu odsouzené někam …... (a s koronavirem to nemá vůbec nic společného).

V tomto světle i působení pana Juříčka ve sněmovně (byť navenek vypadá jako jen snůška nějakých obecných planých řeči) se může případně jevit také jako nějaké "jeho zoufalé žadonění a lobbování" (pod rouškou ochrany před dopady koronaviru) o nějakou tu mnoha miliónovou injekci ze státního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků ...... (přitom je známo, že takové injekce obvykle poslouží jen ke krátkému prodloužení dosavadní agónie těchto firem před jejich nevyhnutelným koncem, ale splácet budou daňová poplatníci).

A také vidět pana Juříčka pobíhat kolem ministryně financí paní Schillerové, a jak pléduje za nezbytnou miliardovou pomoc firmám, „které trpí pod dopady koronaviru“, může být pro někoho stejně úsměvné, jako třeba vidět pana Tvrdíka a ČSSD, jak nezištně pomáhá s nákupy ochranných pomůcek pro Česko v Číně.

Na závěr, když člověk v přímém přenosu vidí scenérie tohoto druhu, jak může potom uvěřit, že za všechno co se tady dnes děje, může jen nějaký koronavirus? A že za tím není nic jiného? Že ty stovky miliard, které už na první pohled vypadají jako "bleskově padající do bezedné studny", mají mít nějaký smysl a efekt a nejsou jen předmětem nějakého lobbování a zneužívání ve prospěch jen někoho, a na sanaci dosavadního neúspěchu toho, kdo se dnes pohybuje v mainstreamu a v blízkosti pana Babiše?

Autor: Vlastimil Dorotík | neděle 26.4.2020 18:56 | karma článku: 15,13 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik