Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kurzarbeit - možná pěkná to účelová „kulišárna"

Cesta do pekel je obvykle dlážděná dobrými úmysly, ale platit je nakonec vždy budou jen daňoví poplatníci.

Cesta do pekel je obvykle dlážděná dobrými úmysly, ale platit je nakonec vždy budou jen daňoví poplatníci.

Wikipedie: „Kurzarbeit je termín, který se používá pro dohodu mezi zaměstnanci, zaměstnavatelem a státem. Zaměstnancům se zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát. ... Firmám umožňuje kurzarbeit přečkat krizové období bez ztráty kvalifikovaných pracovníků.“

Z médií: Firmy tlačí vládu: "Česká vláda musí okamžitě, nejpozději během víkendu, nastartovat kurzarbeit. To znamená, aby se stát podílel na mzdových nákladech .…."

Že firmy tlačí, to je logické. Proč by také ne? Daňoví poplatníci si zase pěkně nastřádali ..... a našemu státu se už nějakou dobu nebývale ekonomicky dařilo.

Firmám nejde nic vyčítat, ty se logicky snaží, hledají kde s dá, využívají každé příležitosti. A když tady peníze zase „leží jen tak na ulici" a nabízejí se ....., nebyly by náhodu hloupé? 

Těmi, kdo tady na vládu tlačí, jsou zjevně především velké firmy, nadnárodní kapitál. Naše malé, střední firmy takový politický vliv nemají. Navíc je všeobecně známo, že někteří naši vládní představitelé malými firmami "tak nějak pohrdají".

V období dlouhé konjunktury posledních let tyto velké nadnárodní firmy generovaly miliardové zisky, které vyvážely do zahraničí svým matkám a do daňových rájů.

Dnes, kdy jim spadl odbyt, dostaly se do krize, tak zastavují výrobu a volají: "Daňový poplatníku zaplať, zaplať nebo budeme propouštět, budeš na dlažbě, bez práce". Podobně jako v té pohádce: „Uhlíři, zaplať .....".

A to je zase příležitost pro naše socialisty, kteří ihned ožívají, chápou se své příležitosti a na údajné ochraně lidí - zaměstnanosti si přihřívají svou existenční "polívčičku". Jenže jaká je to pomoc, ochrana? Paradoxně tak místo skutečné pomoci jen "pouštějí státu žilou".

Co by se asi u nás tak stalo za stavu trhu práce, který tady byl na konci roku 2019, začátku roku 2020? Jeho charakteristické znaky - obrovský hlad po pracovní síle, po lidech, plným proudem se tady valili zahraniční dělníci ze všech zemí východu – Ukrajinci, Rumuni, ….. Mongolové, přesto to bylo stále málo. Co by se asi dnes stalo na trhu práce, když už je tady ta krize a nemíchal se do toho stát?

Firmy samy nejlépe  moc dobře vědí, jak si samy stojí. Pokud mají zakázky, tak mohou vyrábět (v čemž jim i přes všechny stávající vládní zákazy nikdo nebrání). Takže pro ně by se takto buď nic nedělo, jely by dál a nebo když už, tak by své lidi nechaly vybrat si náhradní volno, dovolené, ....., případně by je na nějaký čas nechaly na nějakých procentech doma, ale zcela určitě by se jich nezbavovaly, aby takto nezlikvidovaly samy sebe (možná jen ty přebývající zahraniční pracovní naplaveniny by odjely domů). Pro své případné provozní potřeby by si vzaly u našich penězi přetékajících bank nějaký ten krátkodobý překlenovací úvěr a nic by se tak výjimečného nedělo, život by šel přece dál, protože zase bude líp. Žádný kurzarbeit by za těchto okolností ve skutečnosti nepotřebovaly, pokud by to nebyl jen nějaký ten dárek od daňových poplatníků.

Firmy, které zakázky nemají, nemají práci, tak ty žádný kurzarbeit nezachrání, „nepomůže jim ani svěcená", jen se tak prodlouží jejich agónie. Ty budou s aktivní podporou státu - daňových poplatníků jen dále blokovat na trhu práce potřebnou pracovní sílu a jej deformovat. Nakonec stejně své lidi propustí a ti stejně skončí u dveří úřadu práce.

Jinou věcí je adresná přímá individuální sociální podpora lidí, těch, kteří o práci skutečně přišli, aby mohli přežít, než si na trhu práce najdou práci novou. Tuto pomoc nikdo nezpochybňuje. Stejně tak je to s podporou OSVČ a malých firem, kterým vládní opatření znemožnila pracovat, podnikat. Tyto firmy obvykle žádné závratné zisky negenerují a často žiji "z ruky do úst“, čímž se dnes dostávají na úroveň těch nezaměstnaných, možná ještě hůř.

Ale proč dnes velké nadnárodní firmy u nás typu např. takové Škody Auto a pod. mají využívat podpory státu z peněz daňových poplatníků – kurzarbeit? Jaké asi měly zisky posledních 10 let? To si jako správný hospodář nic neodkládaly na horší časy, když by náhodou přišla nějaká ta krize?

To jsou všechno jen projevy, které signalizují a napovídají, o čem všem to dnešní dění tady je a čemu nebo lépe komu slouží. K čemu může posloužit "nějaký virus a houf státem vystrašených užitečných idiotů". Také je názorně vidět, kdo ve skutečnosti u nás ovládá reálnou politiku.

A A. Babiš by asi neměl zapomínat, že tam kde dnes je, jej dostali obyčejní lidé zhrzení politikou předcházejících vlád. "Nebudeme-li moudřejší než učitelé naši, zahyneme".

Autor: Vlastimil Dorotík | pondělí 6.4.2020 12:09 | karma článku: 15,30 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik