Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přestávám věřit v jen dobré úmysly naší politické reprezentace

Vůbec nezpochybňuji, že je tady nějaký virus, že se šíří světem a dokonce je možné na něj i umřít (ostatně ve světě se tak i děje).

Jestliže se umírá i na chřipku, proč by tomu mělo být u podobného koronaviru jinak. Z toho pohledu vůbec nezlehčuji závažnost a rizikovost jak nějaké chřipky, tak dnešního koronaviru. A stejně tak tvrdím, že každý z nás by v této souvislosti měl být dostatečně obezřetný a měl by se o své zdraví, jako i bezpečnost ve svém okolí zodpovědně postarat.

Jen mně rozum nebere smysluplnost a účel všech těch opatření, které náš stát u nás provádí (ve světě nás prý následují - chválíme se, že jsme v ledasčem první).

Bohužel, nějak se mně z toho všeho začíná rýsovat poněkud „podivné divadlo“, jehož účel ale není na první pohled až tak úplně zřejmý a vidět.

Přes veškerý respekt k závažnosti rizik předmětného koronaviru nechápu, že stát se rozhodne ze dne na den „zaříznout“ celou naši ekonomiku a poslat celou zemi do nevyhnutelné ekonomické a tedy i sociální krize, jejíž následky zjevně budou daleko větší a horší než co může způsobit samotný koronavirus podobný chřipce.

Je naprosto zjevné, že pokud lidé nebudou nějaký ten měsíc chodit do práce, řada firem bude zavřených nebo jen v nějakém omezen provozu, budou následovat nevyhnutelné krachy těch, kteří to neustojí a opět poroste nezaměstnanost, ..... .

Stát si sice chce hrát na spasitele a poskytovat různé podpory, dávky, dotace, půjčky, …… . Jenže odkud? Kde kdo se tak bude muset zase více zadlužit, a to od jednotlivce až po stát. No, a už jsme pomalu u toho – „Komu to asi slouží?“

Ekonomická situace ve světě již nějakou dobu napovídá, že se opět nezadržitelně blíží recese a následná krize. A to z různých důvodů. Zákonité jsou ekonomické cykly „střídání úrodných a neúrodných let". A když se k tomu přidají různá strategická, politická a manažerská selhání, tak je na neodvratitelnou krizi zaděláno. Ale jak teď z toho ven? Na koho to teď hodit? A jak na tom případně ještě i vydělat?

Co se asi při takové nové krizi, které navíc ještě takto pomůžeme bude dít?

Lidé asi opět budou plnit pracáky a pobírat od státu různé „žebračenky“, poroste nezaměstnanost a sociální napětí.

Živnostníky a malé firmy zjevně nikdo zachraňovat nebude, ti asi „půjdou do kytek“, až na nějaké ty formální aktivity státu, jen tak aby se neřeklo, jen tak na efekt.

Naopak velké firmy a nadnárodní korporace, jak bývá ve světě zvykem, ty zasanuje stát - tedy my všichni daňoví poplatníci z našich daní

(jen pro připomenutí, kdo asi nalil miliardy, bilióny dolarů do bank v USA, když byly před 10 roky na bankrot a měly zkrachovat (???), byl to stát - daňoví poplatníci v Americe, protože politická reprezentace pod vlivem těch postižených bank takto rozhodla ……)

Stát je relativně nevyčerpatelná studnice zdrojů (jen u nás má rozpočet v biliónech). A jak také uvádí klasik, „je to organizované násilí“. Takže vždy slouží těm, kteří jej ovládají. Kdo tuhle logiku nevnímá a nebere na vědomí, je holt naivní, což ale naší mocipáni také potřebují - naivní a užitečné idioty.

Takže pomoc státu půjde především těm, kteří tento sanační proces dokážou ovlivnit. To znamená, že princip potřebnosti a nějaké očekávané lidské spravedlnosti bude jako vždy jen iluzí.

(pozn. Jestli má někdo něco proti firmám A. Babiše a dotacím, které dnes legálně pobírají, tak ty budou mít tímto zjevně po problémech a budou za vodou …..).

Jenže, aby stát mohl takto „vyvoleným“ nezištně pomáhat, tak k tomu musí existovat veřejností akceptovatelné důvody a podmínky. Jak to ale zařídit, aby takový důvod tady vůbec byl, a potom také aby z takové pomoci, „jen někomu“ tady nebylo lidové povstání na vsi?

Jako vždy se nejlépe osvědčil boj proti nějakému globálnímu úhlavnímu nepříteli, za kterého objektivně nikdo nemůže, jen nějaká ta vyšší moc. No, a jak se po celém světě bojovalo proti komunismu, světovému terorismu, klimatickým změnám, …… tak je tady dnes jako od Pána Boha seslaný nějaký virus - „koronavirus" podobný chřipce - "Kdo by se toho kdy nadál?".

Odborníci sice říkají, že je to něco jako chřipka. Že jej stejně chytneme všichni a budeme si to muset všichni odbýt, jen slabší jedinci na to mohou i umřít. Ale pokud má takový virus posloužit jako nový „strategický globální nepřítel“, na základě něhož se má „lidem ekonomicky pouštět žilou“, tak se o tom takto nesmí moc mluvit.

Proto i kapacity typu profesora MUDr. Pirka, uznávaného kardiologa a přednosty kardiochirurgie v IKEMu v Praze najednou dementují a omlouvají se za svá „prý neuvážená odborná“ prohlášení na veřejnosti, která v dobré víře vypustili ze svých „upovídaných“ úst někde do éteru.

Co se ale asi bude dít a co se stane, když lidé nebudou ve většině případů chodit nějaký ten měsíc do práce, firmy budou zavřené nebo jen tak napůl a nikdo nebude vydělávat ……?

Možná asi něco jako při krizi v 29 roce minulého století. Jsou známé obrázky - řady nezaměstnaných, lidé stojí ve frontách na práci, u obchodů s potravinami, ….. , dnes je možná budou moct nahradit obrázky front u dveří úřadu práce na práci, na sociální dávky a různé jiné podpory, ….. .

No, a cíle a účelu už bude takto asi dosaženo. Protože kdo na takovém stavu vždy nejvíce vydělá? Ano, správně, finanční sektor, banky, nadnárodní kapitál a politická reprezentace, která jim k tomu svítí a legalizuje to.

Na každé krizi, válce a pohromě, kdy všichni lidé třeli bídu s nouzí, nakonec vždy obrovsky vydělaly banky, finanční domy, finanční magnáti, Rothschildové, Rockefellerové a jim podobní. To je veřejně známý a objektivní fakt, na tom nikdo nic nezmění.

Proto se mně ta „proti koronavirová“ opatření naší politické reprezentace u nás jeví poněkud nepřiměřená. Připadají mně neúměrná riziku možných následných ekonomických a sociálních dopadů, které takto tady pravděpodobně vzniknou a budou mít daleko věší důsledky, než celá epidemie chřipky, či koronaviru na zdraví člověka, lidí a celé společnosti.

 

Autor: Vlastimil Dorotík | sobota 21.3.2020 16:06 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik