Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Názor: Cena města Rožnova pro bývalého "bolševika", proč?

Tento blog byl publikovaný na regionálním webovém serveru www.roznovskyprostor.cz. Vydržel tam od soboty do středy. Dnes byl 2x odstraněný bez udání důvodů. Administrátor na dotaz odpověděl, že nebude riskovat problémy ..... ..

A cenzura nebo autocenzura je tu zase. Právě jsme vzpomínali 30 let od zrušení cenzury po listopadu 89 ...... .

Text předmětného blogu viz níže.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V předvečer vzpomínání 30. výročí sametové revoluce rožnovská radnice udělila cenu města Rožnova bývalému aktivnímu komunistovi a stejně tak příslušníkovi lidových milicí, dalo by se říct "bolševikovi" par excellence.

Jsou to ale paradoxy pane Vaněk!

Viz článek: https://www.roznovsky-prostor.cz/roznov-live/cenu-mesta-ma-vladimir-chmelar-cenu-starosty-mesta-spolecnost-retigo-/

Přepis z uvedeného článku:

…. Nyní obdržel ocenění na základě rozhodnutí zastupitelstva města Vladislav Chmelař, významný pracovník Tesly Rožnov pod Radhoštěm a mimo jiné i generální ředitel později vzniknuvšího podniku ON Semiconductor.

„Jsem moc ráda, že jsme mohli ocenění předat právě panu Chmelařovi a tímto způsobem jsme si dnes večer i mohli připomenout historii Tesly jako takové, a to v roce 70. výročí od jejího založení," řekla místostarostka Rožnova Kristýna Kosová.

„Přínos pana Chmelaře ve vývoji pro Rožnov tolik důležitého podniku Tesla, je skutečně významný a neoddiskutovatelný," dodal na adresu čerstvého držitele Ceny města starosta Radim Holiš.

V článku pak následuje vizitka držitele ocenění (což je zbytečné tady opisovat).

 

Uvedená vizitka soudruha Chmelaře je ale poněkud selektivní, a tak nějak neúplná, proč?

Vůbec neuvádí, že Vladislav Chmelař byl také významným exponentem a prominentem předrevolučního komunistického režimu v rožnovské Tesle – kovaný komunista, významný činovník lidových milicí (nějaký velitel něčeho v jejich strukturách ….), dalo by se říct „bolševik“ par excellence.

Jestli jeho jednotka lidových milicí byla také mezi těmi, co byly připravené před Prahou na konci roku 89 a čekaly na rozkaz, to budou vědět jiní. Stejně tak, jestli dotyčný byl také u STB, což se ale tehdy u takových významných soudruhu tak nějak automaticky předpokládalo (podobně jako svého času kauza médii označeného spolupracovníka STB, bývalého ekonomického náměstka Tesly Rožnov, komunistického předáka soudruha Kučery).

Co se týká zásluh soudruha Chmelaře o privatizaci Tesly Rožnov?

Z uvedeného článku by se mohlo zdát, že soudruh Chmelař se zasloužil o podnik Tesla Rožnov jako takový. Jenže kdo něco pamatuje tak ví, že dotyčný měl co dočinění jen s jeho jednou částí, kterých bylo z celé Tesly asi 15 (už přesně nevím). Jednalo se o výrobu polovodičových součástek a čipů. Takže ve vizitce uvedené informace by mohly navozovat fakticky nepravdivou a nepřiměřenou adoraci dotyčného.

Naprostá většina tehdejších privatizačních jednotek Tesly Rožnov byla vedená bývalými aktivními členy KSČ (někteří se tak stali načas přímo jejími majiteli, někteří „jen„ řediteli a generálními řediteli, jako např. soudruh Chmelař).

O co tenkrát šlo?

Po 30 letech je možné dnes téměř s jistotou konstatovat, že strategií novodobé polistopadové reprezentace Československa bylo nekompromisně privatizovat v tomto státě vše, co se jen privatizovat dalo. Přitom to ale muselo proběhnout tak, aby si na své přišli i klíčoví aktéři končící komunistické garnitury, jejich nohsledi a pohůnci napříč celou republikou, tedy i v Rožnově.

Dnes už žádný soudný člověk nepochybuje o tom, že celá sametová revoluce byla jakousi dohodou o poklidném předání moci ve státě (odzvonění budování socialismu a otevření hlavních dveří kapitalismu) za garanci bezúhonnosti a nemalých prebend těmto stranicky exponovaným lidem a jejich blízkým, ostatně jako i celé KSČ (z čeho by jinak asi dodnes tak v poklidu existovala, že ano?). 

Jelikož po revoluci v celé zemi nebyl potřebný kapitál (zelináři a veksláci to nevytrhli, ti se realizovali už v malé privatizaci), tak vše podstatné ze státního majetku a národního bohatství se nabídlo zahraničnímu kapitálu. No, a tady zjevně sehráli svou úlohu vybraní a informovaní soudruzi z KSČ. Jejich asi stranickým úkolem bylo dělat prostředníky – tzv. „bílé koně“ v nadcházející velké hře o velkou privatizaci.

Takoví „bílí koně“ se prezentovali, vystupovali a jednali za danou privatizační jednotku. Prakticky jako "pošťáci" pravidelně dojížděli na příslušné ministerstvo, které po nějakém čase společně s vládou  vybralo tzv. strategického partnera. Tomu nabídlo a na stříbrném podnose předalo příslušný, k privatizaci určený podnik. Za tyto služby byli tito lidé také na tehdejší poměry náležitě odměněni. Buď v pozici dočasných vlastníků a nebo dočasných generálních ředitelů.

Tito, do té doby kovaní a KSČ oddaní soudruzi ......, najednou až s neskutečnou lehkostí a samozřejmostí, ze dne na den zcela zapomněli na svou stranickou příslušnost, komunistickou ideologii (na kterou přísahali) a ihned se oportunisticky zaprodali budování novodobého kapitalismu.

Potom, kdy nový „strategický majitel" (takto zprivatizovaného podniku) si svou „mikulášskou nadílku" (která mu za třicet stříbrných spadla do klína) převzal a usadil se v ní, tak dotyčného „bílého koně, který svou úlohu bezezbytku naplnil a na více už stejně neměl, takticky a s noblesou z vedení podniku „odstranil, uklidil“ (na druhou stranu jej ale nechal, aby se dotyčný mohl kochat a sám sebe ukájet svými domnělými zásluhami, což se jak vidno zjevně povedlo).

No, a takovou úlohu asi sehrál i soudruh Chmelař. Nějakou dobu, co by „generální ředitel“ výroby polovodičů a čipů, dělal "takového toho pošťáka“ mezi Rožnovem a Prahou (příslušným ministerstvem). A když svou úlohu dohrál a na více už nestačil, byl „za své zásluhy takticky odsunutý do ústraní“.

Atd. ……….. .

A to vše v uvedené vizitce laureáta ceny města Rožnova tak nějak chybělo. Proč asi?

-------------------------------------------------------------------

V této souvislosti se nabízí otázka, zda to všechno jsou skutečně tak výjimečné zásluhy, které je nezbytné takto významně ocenit? A nebo se jedná jen jakousi lobby bývalých komunistů a kamarádů soudruha Chmelaře v prostředí dnešní kryptokomunistické radnice?

Také je otázkou, pokud udělení ceny schvalovalo zastupitelstvo města, jak se k celé věci postavila, vyjádřila a jak hlasovala např. paní zastupitelka Mikulášková-Halamíčková (bývalá vedoucí knihovny v Rožnově) a její společníci? To jsou ti, kteří si vždy hráli a dodnes jako Zdravý Rožnov hrají na takové ty sluníčkáře, havlisty, proti komunistické bijce, moralisty, hrdě vyvěšují tibetské vlajky apod. ….. . Podle všeho asi nijak a jak byla zvyklá, hlasovala s většinou. Protože právě jejich místostarostka Kosová se ve zmíněném článku prezentuje a podepisuje pod ne zrovna v plné šíři uvedené „neocenitelné zásluhy“ soudruha Chmelaře při udělení ceny.

Cena města Rožnova by měla být výjimečným oceněním, kterou by měly dostávat nezpochybnitelné osobnosti za výjimečný a významný počin a nebo celoživotní významný přínos. Pokud se v daném roce taková osobnost zrovna nenabízí, tak asi není potřebné ji udělovat stůj co stůj.  Jinak může dojít k její případné devalvaci. A mohlo by se také stát, že příště by někdo z navržených mohl s grácií takovou cenu odmítnout s odůvodněním, že vůbec nestojí o to dostat se do takové podivné společnosti, vedle soudruha Chmelaře a jemu podobných. 

Ale jinak samozřejmě platí: "Sto lidí, sto chutí", každému jak je libo.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozn. Dle sdělení administrátora, byla diskuse pod tímto blogem uzavřená a nelze do ní už přidávat další komentáře. Stalo se tak nějak velice brzy po jeho zveřejnění, a to mně z neznámých důvodů. Proč asi? Že by zasloužilí "bolševici" byli i dnes takto úzkostlivě chráněni, přestože v právním řádu máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu .......?    

 

Autor: Vlastimil Dorotík | středa 27.11.2019 23:14 | karma článku: 9,40 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik