Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Inkvizice dneška po Česku“

Jsme dědici staré antické kultury - starobylého Řecka a Říma. Na poznání, myšlenkách a odkazech jejich myslitelů stojíme dodnes a zřejmě budeme i nadále.

Co se ale stalo v polovině prvního tisíciletí po Kristu s tehdy tak vyspělou civilizací, že byla na následných tisíc let někde zapomenuta, někam se ztratila, jako by se propadla o několik staletí zpět. Po dlouhém období temna až v polovině dalšího tisíciletí ji renesance a osvícenství začaly pomalu a opatrně znovu objevovat a vynášet z temnot na světlo?

Ve starém Řecku si vyzkoušeli různé formy vládnutí a správy společnosti, přišli i s demokracii. Starý Řím převzal od Řecka co se jen dalo, rozvinul to k téměř tehdy možné dokonalosti a rozšířil po celém Středomoří a hluboko do vnitrozemí, na sever prakticky do celé Evropy – civilizovanost lidského bytí, hlas lidu, referenda, volby, parlament, právo, základy právního státu, …. .

Kam se tedy poděla ta rozvinutá společenská kultura, architektura, životní styl, hygiena, lázeňství, umění, lékařství, civilizovaná veřejná správa ….. ?

Vše ukazuje na jedno - nastoupila jediná absolutní moc, totalita, diktatura, vítězství ideologie nad člověkem, jeho rozumem, nastoupila moc strachu a teroru.

Světská moc (ve své touze po ještě větší moci) se v první polovině tisíciletí spojila a zaštítila monoteismem – náboženstvím jednoho Boha - jediného, vše objímajícího, všemocného a nekonečně spravedlivého.

Jeho zástupcem a vykladačem na zemi se stala tehdy jediná instituce - církev. Byla světskou moci legitimizovaná a legalizovaná, jediná uznaná a povolená. Ta ve jménu svého jediného a všemocného Boha rychle ovládla a pohltila tehdejší světskou moc a na tisíc let si zcela podmanila jak celou evropskou, tak světovou civilizaci.

Sama pod záštitou svého Boha nenesla žádnou odpovědnost, ale její Bůh ji „zmocnil“ ke všemu, co si jen člověk dokáže představit. A tak dostaly volnost a mohly se projevovat a uplatňovat všechny přirozené vlastnosti člověka, a to i ty nejhorší – lidské zlo a zvůle.

Nastalo tak tisíc let snad největšího a nejbrutálnějšího teroru na člověku v dějinách civilizovaného lidstva. Ten byl o to horší, že se konal pokrytecky ve jménu jediného a nekonečně spravedlivého Boha a také nekonečného strachu z jeho případného hněvu a následného zatracení od něj do horoucích pekel.

Po tisíc let tady panovala jediná absolutní moc, diktatura a totalita. Historie ukazuje, že její praktiky a uplatňování neměly žádná omezení, protože fantazie člověka i v lidské krutosti nezná hranic.

Jednou ze zjevně teroristických institucí té doby byla „svatá inkvizice“. Dnes nejde ani tak o probírání se lidským utrpením, které dokázala způsobit. Jde spíš o poznání a uvědomění si podhoubí a podmínek její existence a její motivace, co ji pohánělo, že konala takové zlo. 

Evidentně vše plynulo (při tehdejší úrovni povědomí o světě a jeho poznání) z uplatňované absolutní moci strachu a násilí, a to pokrytecky ve jménu všemocného a spravedlivého Boha, tedy ideologie.

To, co světské moci na počátku vyhovovalo a posilovalo její moc, to nakonec téměř pohltilo také ji samotnou. Nastala totální nadvláda jedné ideologie nad člověkem, nad zdravým rozumem a její bezmezné zneužívání.

Jak známo, stačilo kohokoliv (i vysoce postaveného) jen trochu zpochybnit a nebo přímo nařknout z kacířství (důkazy, i když nebyly, tak se vždy nějaké zajistily) a s dotyčným bylo amen - skončil na hranici. Jeho majetek propadl mocným a církvi. A v danou chvíli nebylo síly, která by takovou mašinérii lidské zvůle dokázala zastavit.

Motivem byla zjevně likvidace nepohodlných, jejich umlčení, konfiskace jejich majetku, obohacení se na jejich úkor, získání a nebo aspoň posílení své moci.

A není to až tak dávno, co se děly takové skutečnosti. Je to jen několik staletí, několik lidských generací. A nebo že by jen několik desetiletí ……? Jak je to dávno, co papež žehnal Hitlerovým zbraním a ten stejně tak nadřadil svou ideologii nad člověka a zase tu zavládla totalita, bezmezná zvůle a teror …. . Jak je to dávno, co jsme museli přísahat oddanost a věrnost jen jedné straně a obávat se pánů v kožených kabátech …..? 

Je samozřejmě otázkou, zda je možné, že by se taková zvůle a zvěrstva opakovala i dnes?

Ano, je to možné. Třeba v jiné formě, vývoj jde přece jen dopředu, ale je to možné.

Historie dokládá, že se tak děje kdykoliv, vždy s příchodem nějaké totality – ……, fašismus, nacismus, komunismus, ….., vždy se jedná o nějaký –ismus, kapitalismus se také dokázal projevit svou nelidskostí a zrůdností.

Takže Bůh ví, co nás čeká zítra?

----------------------------------------------

Přirozeně je to o lidských vlastnostech člověka, v tomto případě těch negativních (….., zloba, závist, zášť, nenávist, krutost, touha po majetku druhých, touha po moci …). I takové vlastnosti má v sobě každý člověk, má je v genech, na tom se nic ze dne na den nemění. A když vzniknou příhodné podmínky a je živná půda, tak se i tyto vlastnosti začnou projevovat a uplatňovat. Viz. příběh o dvou vlcích: „Každý člověk má v sobě dva vlky, dobrého a zlého, záleží jen na tom, kterého více krmí“. A potom, touha takového člověka po moci je bezmezná, že je to na úkor druhých, jiného člověka, to sám egoisticky už neřeší.

Nakonec můžeme každý společenský systém hodnotit jako humánní, či nehumánní podle toho, jaké podmínky, prostor a příležitosti dává negativním lidským vlastnostem, aby se mohly, čí nemohly projevit a uplatnit.

-----------------------------------------------

U nás si hrajeme na civilizovaný, humánní a rozvinutý právní stát. Přitom ale i tady zjevně stačí, aby někdo z těch „co spolu mluví“ na někoho jim nepohodlného ukázal a hned „nastoupí a začnou horlivě řádit najatí novodobí inkvizitoři - na dotyčného zasednou, doráží, šťourají, hledají to pověstné ďáblovo znamení, aby jej nakonec dostali na tu pomyslnou hranici“. Každý jedinec tomu nedokáže odolávat, normální člověk je takto odrovnaný, znemožněný, přijde o všechno. Ale daného cíle a účelu je dosaženo.

Po hříchu a čase je sice možné i přiznat, že se asi stal nějaký omyl, případně dojde i na nějakou omluvu, či odškodnění. Jenže to už o nic nejde a lidé kolem nakonec stejně brzy zapomenou.

A tak tady máme celou řadu případů - od likvidace Bartončíka na počátku naší novodobé demokracie před prvními svobodnými volbami, přes Čunka v rámci mocenských stranických bojů o vliv a moc, až po Babiše se Zemanem, kteří dnes přepisují porevoluční „zdeformovaný, korupční a defraudační“ systém do nové podoby, která zatím nebyla ještě historicky definovaná a řádně ohodnocená.

„Horliví inkvizitoři“ jsou tu stále a nezahálejí. Pod fanglí pravdy a lásky, boje o spravedlnost a lidské blaho srší síru a nenávist mezi lidi, vytváří tlaky ve společnosti, polarizují společnost, snaží se získat a ovládnout moc ve státě. Protože jak jinak, než že "ta moc jim přece jediným samozřejmě patří, zase jen oni jsou ti jediní pravověrní, jediní spravedliví a jediní povolaní, jen oni jediní na to mají právo, proto jedině oni jediní ......." .

Dnes takto mají na paškálu premiéra, prezidenta, ministryni spravedlnosti, státní zástupce, ……, ale také i už na pravdě Boží odpočívajícího Karla Gotta.

P.S.

To není nic proti víře v Boha, či pravdě a lásce a nebo spravedlnosti a lidskému blahu, …. . Každý člověk potřebuje v něco věřit, potřebuje svého Boha.

Ale je to hodně a hodně proti institucionalizování těchto ideálů a unifikovanému ideologizování společnosti. Je to proti jejich pokryteckému účelovému využívání a zneužívání k ovládání člověka, manipulování s nim, k jeho ponižování, diskvalifikování, znásilňování a nakonec zase jeho vykořisťování, terorizování a případné likvidaci.

Autor: Vlastimil Dorotík | sobota 5.10.2019 13:34 | karma článku: 16,83 | přečteno: 549x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik