Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Milión chvilek pro demokracii" a nebo „Milión účelových hloupostí proti demokracii“?

Každý ať si vybere dle vlastního gusta.  Kdo by chtěl na naší demokracii něco vylepšovat? Ano, dalo by se, ale i taková demokracie, jakou dnes máme, je principiálně dobrá a akceptovatelná, pokud se řádně dodržuje a uplatňuje.

Kdo by chtěl na naší demokracii něco vylepšovat? Ano, dalo by se, ale i taková demokracie, jakou dnes máme, je principiálně dobrá a akceptovatelná, pokud se řádně dodržuje a uplatňuje.

Demokracii – moc vycházející z vůle lidu, máme zakotvenou v ústavě. A tu, naštěstí jen tak lehce měnit nejde. Lid svou vůli uplatňuje ve svobodných volbách do zastupitelských orgánů veřejné správy. Tyto volby jsou jedním ze základních kamenů demokracie.  Projev přímé demokracie, jako její druhý základní kámen, bohužel je lidem stále odpíraný.

Občané si ve svobodných volbách mohou zvolit na danou dobu své zástupce. Kandidáti, kteří jsou do voleb nominováni, splňuji všechny zákonné požadavky na ně kladené a jsou tedy z demokratického principu průchozí a akceptovatelní (jinak by neprošli). Samotný průběh voleb je legislativně přesně stanovený. A pokud volby proběhnou v souladu s touto legislativou a jejich výsledky nejsou nějak „cinknuté", tak jsou ze zákona platné.

To je zákon a nikdo nemá právo na tom nic měnit. Tomu se říká demokracie a také právní stát.

V kontextu s takovou demokracií není vůbec jasné, o co dnes na náměstích vůbec jde – prý "Milión chvilek pro demokracii“ ???

Co je prodemokratického na urážení, dehonestování, osočování a napadání legitimního a legálně zvoleného prezidenta, premiéra, či legálně ustavené ministryně. V čem je ta chvilka pro demokracii? Pokud se někomu stávající zvolení nelíbí, měl si zvolit jiné. Pokud ale byl v menšině, tak musí počkat na volby další, třeba bude mít více štěstí. To je demokracie.

Poslední legitimní a legální volby proběhly ani ne měsíc a potvrdily stávající politické rozložení v zemi. To je fakt a do příštích voleb je to zákon.

Pokud by nějaké takové "chvilky pro demokracii“ probíhaly před volbami, to by mělo ještě nějakou logiku a dalo by se to vnímat a chápat jako předvolební kampaň. Ale proč dnes?

Pokud se ovšem někdo nesnaží prostřednictvím ulice změnit výsledky našich demokratických voleb? Což by bylo ale alarmující.

A navíc, Pražáci a nebo i pár lidí na náměstích jinde přece nejsou reprezentativní vůlí lidu tohoto státu. A i kdyby náměstí v Praze zítra přetékalo "zpovykanými a znuděnými Pražáky", tak stále je to jen zlomek proti skutečné demokratické vůli lidu v tomto státě, která se v několika posledních volbách projevila jako poněkud  jiná.

Demokraté, údajně bojují za demokracii, ve skutečnosti zjevně bojují proti ní. Tak nějak přece začínaly bojůvky v Německu v 30 letech, kdy se Hitler dral k moci - provokace,urážky, dehonestace, napadání, útoky, …. . A jak to dopadlo?

Na co se tady u nás ještě čeká? Kdy na tom náměstí někdo něco odpálí, kdy tam něco bouchne, budou mrtví nebo jen poteče první krev?

A potom zase stejní lidé bude vykřikovat, že „kdyby ten Zeman a Babišem vyskočili z okna“, tak k takovému neštěstí vůbec nemuselo dojít? Kdo potom přitáhne těch několik dobře placených organizátorů a komediantů z pódia, kteří budou mít na rukou krev, k odpovědnosti?

Ne, ne. Kdo se chce projít a provětrat plíce, nechť tak činí. Ale ať Praha nemluví za celou republiku. Nechť se k politickým akcím a cílům nezneužívají děti, školáci a studenti - ti mají být ve škole a učit se.

Kdo chce, ať si svou anarchii provozuje doma, tak nějak pro sebe a nechá tuto společnost žít a hrát podle stanovených platných norem, zákonů a nebo ať je demokraticky změní - máme přece právní stát.

Další volby budou příští rok, tak se u nich můžeme sejít. A nebo uzákoňme vždy nějaké volby každého půl roku. Já jsem jen pro. Bude to demokratické a hlavně bez anarchie, rizik a reálných hrozeb. 

Takže pro mě se nejedná o žádné „Milión chvilek pro demokracii", spíš o "Milión účelových hloupostí proti demokracii“. To pěkně děkuji, nechci.

      

Autor: Vlastimil Dorotík | pondělí 3.6.2019 20:22 | karma článku: 41,37 | přečteno: 1752x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik