Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman je kandidátem spíše pro sebevědomé a zralé voliče

Nejde ani tak o samotné osoby Zemana a Drahoše, jako o to, co jeden nebo druhý v očích lidí představuje.

Málokdo si bude dělat nějaké velké analýzy, aby v nadcházející prezidentské volbě volil rádoby zodpovědně. Spíš se bude rozhodovat bezprostředně, jen na základě momentálně získaných informací, jejich vnímání, určitých dojmů a osobní intuice.

Takže co nám M. Zeman a J. Drahoš skutečně nabízí, a jak se nám mohou jevit? V dalším textu s dovolením jen označení Zeman a Drahoš.

Zeman je na naší politické scéně léty vyzkoušenou a ověřenou osobu, a to v řadě významných jak politických, tak státnických funkcí. Dnes, až na nějaké ty estetické a procedurální chybičky, celkem úspěšně zastává funkci prezidenta republiky (koneckonců, Churchill také nebyl žádným etalonem společenského bontonu).

Jako člověk představuje inteligentní, rétoricky zdatnou, věcí znalou a vyzrálou politickou osobnost. Má vlastní zdravý rozum, je vždy svůj, je věcný, racionální, a také snad i proto obtížně manipulovatelný.

Bohužel, zdravotně mu nějak selhávají nohy. Naštěstí ale politika se přece jen dělá hlavou a ne nohama (americký prezident Franklin Roosevelt byl léta na vozíčku a jaká to byla osobnost a státník).

Zeman je u většiny společnosti oblíbený, lidé mu věří, pojmenovává věci přímo, jasně a srozumitelně, a proto mu i rozumí.

Zeman je konfliktní osobou při konfrontaci s hloupostí a přízemností. V přímém střetu s ní je verbálně až agresivní. Je jen otázkou, je-li to nedostatek nebo naopak přednost, to nechť si posoudí každý sám. Slušným a sebevědomým lidem to nevadí, naopak ty méně sebevědomé to popouzí a prudí.

Zeman se staví za české zájmy. A tak je nesnesitelný pro určité jednotlivce a skupiny, kteří se (zjevně v cizích službách) snažili naši zem léta ovládat a plundrovat, dnes by v tom chtěli pokračovat. Z jejich strany je objektem neustálých pomluv, nechutných urážek a permanentní dlouhodobé kampaně za jeho odstranění (už od prvních dnů po jeho prvním zvolení).

Zeman je vyzkoušeným kandidátem, který v minulosti obstál. Jeví se tak jako vhodný a akceptovatelný pro slušné, zralé a sebevědomé lidi s normálním selským rozumem, kteří jsou hrdí na to,  čí a kým jsou a odkud pocházejí, kteří nikomu nepoklonkují, ale také se nad nikoho nenadřazují..

Drahoš je evidentně inteligentní, vzdělaný a ve své profesi zřejmě i úspěšný. Svým chováním a vystupováním působí jako slušný a v přímém kontaktu může být i příjemný.

Drahoš je názorově, hodnotově a z hlediska potřebných politických kompetencí poměrně značnou neznámou. Určitě je známý pro akademickou obec a blízké okolí, ale bohužel ne pro zbytek národa, který by měl zastupovat a reprezentovat.

Drahoš je pro lidi nekonfliktní. A to logicky zřejmě proto, že případné konflikty nemá čím vytvářet, když lidé jeho vlastní skutečné názory prakticky neznají. Na širší veřejnost se podle všeho „vyloupnul“ jako uměle vygenerovaný marketingový a propagandistický produkt určitých zájmových skupin, a to až v posledním roce v rámci prezidentské kampaně (akce „hledá se prezident“).

Drahoš je ………..…........., a co dál? Chtělo by to k jeho osobě napsal ještě aspoň něco málo, aby to bylo ve vztahu k jeho protikandidátovi aspoň nějak vyvážené. Jenže co? Upřimná snaha by tady i byla. Ale řešeno jeho vlastními slovy: „Je to marné, je to marné, je to marné“. Takže pro prezidentskou funkci, o kterou se dnes uchází, vypadá jako nepopsaný list.

Drahoš nedal lidem dosud najevo, proč vlastně kandiduje? Z jeho dosavadního profesního života v tom také není zřejmá žádná logická kontinuita s minulostí. Takže, že by nějaký to oportunismus na penzi?

Drahoš se zřejmě povedl, jako prezidentský kandidát, zájmovým skupinám a lidem v zákulisí, kteří chtějí to tady u nás nadále ovládat a ždímat, proto se také na scéně prezidentské volby tak znenadání objevil a je také i tak významně a intenzivně protežovaný.

Drahoš, co by pro veřejnost názorově inertní a hodnotově amorfní, může být takto vhodným kandidátem pro ne až tak sebevědomé voliče, které svou názorovou netečnosti a beztvarostí, na rozdíl od Zemana, nikterak neprovokuje, nepobuřuje a neprudí. Ba naopak jim ukazuje a dává naději, že i tak málo říkající člověk u nás může aspirovat i na ty nejvyšší pozice ve společnosti, téměř jako v nějaké pohádce: „Jak Jiřík ke svému štěstí přišel“. Stačí k tomu jen to, aby se podvolil a vydal do rukou těch, kteří jej tam dotlačí. A až se tak stane, stejně tak si jej budou směřovat, kam budou potřebovat a chtít.

„A teď Babo raď, jak zodpovědně volit“?

Autor: Vlastimil Dorotík | sobota 20.1.2018 16:18 | karma článku: 37,20 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik