Opoziční smlouva byla politická zvrhlost?

10. 11. 2017 13:07:11
Nikoliv, jen "majstrštyk" politicky kreativně schopných. A proti tomu totální propadák neschopných, doprovázený zoufalým kvílením, obstrukcemi a vydíráním.

V roce 1998 M. Zeman a jeho ČSSD vyhrála volby. Ale jak jinak (než je v poměrném systému dané), že nezískala takovou většinu, aby jako vítěz voleb mohla sestavit vládu a vládnout. Takže opět vznikl prostor pro ty, kteří ve volbách jen paběrkovali, aby se z nouze dali do houfu a společně usilovali o „nějaké zvrácení svého volebního propadáku a z dané situace ještě něco vytěžili". Stalo se u nás určitou samozřejmostí „proměňovat nedostatky v přednosti“. Tj. že s výsledkem „nulu, nula nic“ se vždy stanu tím „jazýčkem na vahách“, který bude hýbat celou politickou scénou.

Tehdy vzniklou patovou povolební situaci s elegancí vyřešil M. Zeman s V. Klausem. Byť každý z jiného konce politického spektra se dohodli na tom, že než se bezvýchodně hádat a vzájemně se vydírat bude lepší se dohodnout, jak za daných okolností následující 4 roky v zemi vládnout. A tak vznikla tzv. „Opoziční smlouva“. Vítězná strana voleb sestavila vládu a druhá, byť k ní v opozici, se za určitých podmínek zavázala k její toleranci. Principiálně nic nesystémového, nelegálního, nelegitimního. Jen ukázka na jedné straně politické schopnosti a kreativity a straně druhé totální neschopnosti a zoufalství. A tak oba vítězové voleb tady spolu 4 roky vládli. Ti, co dělali obstrukce a vydírali, se ze dne na den vlastním přičiněním dostali na vedlejší kolej, a do dnešních dnů se z toho ještě nevzpamatovali. Shodou okolností vznikla vláda, která jako jedna z mála vydržela celé 4 roky. Je na tom něco špatně? Kromě toho, že byli odstaveni od moci ti, kteří byli přesvědčení, že „jen oni jediní jsou ti praví a vyvolení", a tak nechápali?“

Co všechno se během té doby udalo, jestli všechno bylo košér nebo ne, to je jiná otázka. Pokud tomu tak nebylo, je to jen důsledkem skutečnosti, že jim to bylo umožněno (bavit se v politice o morálce je asi poněkud absurdní). Že opozice byla politicky tak neschopná a bezzubá, že kromě sršení síry a politikaření nedokázala nic kontrolovat a korigovat. Je možné, že něco takového se i velice špatně dělá kruzích, kde je každý druhý vydíratelný, kde na každého je někde nějaká složka .... (???). Jenže to jsou reálné pragmatické techniky moci, které lidstvo užívá od nepaměti, používali a používají je všichni od starověku dodnes, a také jen tak nezmizí. Jedinou obranou snad může být, že ty zmíněné složky nebude čím plnit, že? (???). A tak po hříchu jde vždy jen o to, když se něco z těchto používaných praktik proflákne na veřejnost, jak se to podaří zdůvodnit a obhájit. Že se bohužel tak stalo, ale jen v ušlechtilém zájmu, tedy „v zájmu civilizace“ (Císařův pekař a pekařův císař).

V poměrném systému se po každých volbách jedná o nějakou formu opoziční smlouvy, ať zjevnou nebo skrytou. Proto i dnes je evidentní, že se k něčemu takovému schyluje opět. Jen by po létech už kolem toho nemusely být takové tanečky, které jsou stejně falešné a pokrytecké. Forma menšinové vlády s podporou "komunistů a Okamury" je za dané situace naprosto logická a legitimní. A zcela pragmaticky vzato, se i pro lidi jeví jako to nejlepší řešení.

A. Babiš sestaví svou jednobarevnou vládu a předvede, jak by jako taková vládla (???) Komunisté i T. Okamura ji za splnění určitých požadavků budou podporovat. Ty požadavky budou muset být legitimní, obhajitelné, aby to vše bylo pro veřejnost přijatelné, a aby to A. Babiš ustál. Tím se také on samotný a jeho vláda dostane pod neustálou kontrolou zvýšené pozornosti veřejnosti a možná i z trosek se vzmáhající opozice (na což si ale A. Babiš už musel dávno zvyknout). Z hlediska účinnosti a efektivnosti celého systému se za dané situace tak rýsuje optimální řešení, které bude prospěšné pro celou zemi a její lidi.

Pokud by se A. Babiš dal dohromady s ODS (jak by si i sám přál ???), tak tady máme velké riziko, hraničící až s jistotou, že bude pokračovat to, co se snažily parlamentní volby vytěsnit, jen by to bylo pod rouškou předstírané harmonie a s omezením systémové a veřejné kontroly. A. Babiš je produkt uplynulých let, vlád pod taktovkou ODS a ČSSD, pomohly mu k jeho úspěchu. Je schopný a úspěšný podnikatel a tedy i velice schopný obchodník, který pro dobrý obchod se určitě dokáže dohodnout s kýmkoliv. Je potřebné využít jeho schopností pro dobro země, lidí a ne nových Řebíčků, Dalíků, Topolánků, .... (z arzenálu ČSSD a podobných není problém také jmenovat ......).

ODS se kromě vnější fasády ve svém nitru vůbec nezměnila. Jen čeká na svou novou příležitost. Ostatně můžeme slyšet její dnešní naříkání, že A. Babiš jí stále nic nenabízí ...., žádné obchody se nechystají, .... (???). Jaká je dnešní ODS, to dostatečně charakterizuje její volební program. Stačí jen jej vnímat v kontextu minulostí. Za požadavky na zrušení kontrolních mechanismů jako EET, kontrolní hlášení, .... . evidentně není jí na srdci ležící blaho "nějakých živnostníků a malých podnikatelů", tedy střední vrstvy, protože ty všechny za svého předcházejícího působení postupně zdecimovala a likvidovala, připravila se tak o svůj přirozený elektorát, proto i dnes voliče nahání, kde se jen dá. A nebo snižování daní, které když mohli, tak zvyšovali.

Čísla, která byť vypovídají o efektivnosti a větším výběru daní, je možná možné vykládat různě a zpochybňovat je. Ale tím skutečným důkazem účinnosti těchto opatření (EET, kontrolní hlášení, ...) je přece dnešní „hysterčení a kvílení“ samotné ODS a spol. Evidentně byly zasažené jejich penězovody, čímž pochudly jejich kapsy a stranické pokladny. Je zjevné, že vůbec nejde o nějaké blaho střední vrstvy, ale o to, jestli samotná strana přežije nebo nepřežije. Nakonec by nebylo vůbec překvapením, kdyby A. Babiš pohltil ODS (něco jako akvizici krachující firmy).

T. Okamura se svým volebním výsledkem dnes nepředstavuje žádné významné riziko, protože takovou sílu nemá. Mohlo by se ale stát!? A to zase jen v případě, že by dnešní „padlé strany“ se nevzchopily a nebo se postupně z politické scény vytratily, což ale zjevně není problém T. Okamury.

A to stejné platí i pro komunisty. Koneckonců, po dvaceti osmi létech (více než jedné generaci) stále hrát antikomunistickou kartu v zemi, která byla plná komunistů a různým pomocníků pomocníků, ..... a mnozí z nich (jen v jiných barvách) dodnes z významných pozic promlouvají k lidem z televizní obrazovky, je nejen pokrytecké a kontraproduktivní, ale už i úsměvné.

Autor: Vlastimil Dorotík | pátek 10.11.2017 13:07 | karma článku: 21.87 | přečteno: 624x

Další články blogera

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 92 | Diskuse

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma článku: 12.64 | Přečteno: 405 | Diskuse

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 689 | Diskuse

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 856 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 492 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1548

Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...