Vlastimil Dorotík

ČSSD si zachraňuje Valachovou pro podzimní volby?

10. 05. 2017 2:06:06
Kdo udělal nějakou zkušenost s MŠMT, tak ani nemusí být překvapený, co se tam v posledních dnech děje (policejní razie, pracovníci ve vazbě, ..., rezignace ministryně školství, ...).

Včerejší rezignace ministryně Valachové vyznívá (mimo jiné) jako její správné tušením, že "zítra" může být i hůř ..... A potom také jako snaha ČSSD, jak se aspoň pokusit ji zachránit před jejím potenciálním totálním propadem u veřejnosti, co by „dvojky" na kandidátce do podzimních parlamentních voleb.

Ministryně Valachová své rozhodnutí rezignovat zdůvodnila v médiích tím, že nechce „nahrávat Babišovi ...“ (volně interpretováno). Dále také uvedla, že ona je vlastně prakticky „paní čistá“, že o ničem nevěděla, a tak za nic nemůže, že to je selhání jiných ... a ona se nyní vlastně obětuje tím, že přijímá svou politickou zodpovědnost.

Zdá se, že tomu i někdo věří. Že když paní Valachová odstoupí, že bude tak z obliga, že předmětné „anomálie na MŠMT“ budou tímto pro veřejnost vyřešené a celá kauza tak spadne pod stůl ... . Zjevně takové představy existují, protože v ČT bylo její rozhodnutí o rezignaci mnohými prezentované a komentované jako navýsost morální a téměř jako hrdinský čin (samotná příčina, tj. podezření na trestnou činnost v jejím resortu, jaksi ustupovala do pozadí ...).

V oblasti dotační podpory sportu tečou na MŠMT hodně velké peníze (miliardy), a tak jsou s nimi také velké problémy. Jenže na MŠMT tečou také menší peníze (desítky a stovky miliónů) na podporu vzdělávání (inkluze, plány rozvoje, ....), kde to vypadá na podobné praktiky a podobné problémy. Jsou ale tyto problémy tímto menší???

Policie dnes šetří podezření na dotační podvody, podvodná jednání, účelové machinace, "cinknutá" personální "výběrová řízení" při obsazování projektových realizačních týmů, vyvádění finančních prostředků, jejich maření jen formálním plněním při realizaci, .... na projektech s podporou z ESF, které vycházejí z výzev operačních programů MŠMT (dříve to byl OP VK, dnes to je OP VVV). Tato podezření se týkají určitých politiků a úředníků na komunální úrovni (příjemci dotací) a určitých úředníků na MŠMT, kteří administrují přidělování a poskytování dotací. Již v loňském roce bylo na státním zastupitelství podáno trestní oznámení, které do dnešních dnů stále šetří policie. Paní ministryně je o věci prokazatelně informovaná, čímž nelze říct, že by nemohla vědět ... . Jenže žádný náznak jejího zájmu nebo snahy věci nějak řešit doposud zaznamenaný nebyl ... . Její zodpovědný náměstek pro řízení sekce operačních programů se vyjadřuje v duchu uvedených předmětných praktik - odmítavě, vyhýbavě, mlží, případně si protiřečí ... . No, uvidíme, jak to všechno nakonec dopadne.

Je ale otázkou, kolik takových „zajíců v klobouku“ a nebo asi lépe „kostlivců ve skříni“ paní ministryně na MŠMT ještě asi má?

Autor: Vlastimil Dorotík | karma: 38.06 | přečteno: 2147 ×
Poslední články autora