Zavádění inkluze je politický projekt a manažerské diletantství ve vzdělávání

Tento blog reaguje a navazuje na blog Barbory Veselé „10 důvodů, proč je inkluze dobrá … tak akorát na papíře".

Dnešní inkluze ve vzdělávání je logickou reakcí na včerejší segregaci v našem školství. Její současná implementace-realizace, jak u nás bývá zvykem, je „ode zdi ke zdi“, něco smysluplného a životaschopného bývá většinou někde mezi … . 

Co taková smysluplná inkluze představuje a jak by měla vypadat, to seriózně v našem státě ví snad jen několik jedinců. A jestli některý z nich se zrovna nachází na MŠMT, to je skutečně otázkou, podle určitých indicií spíš asi ne. 

No, a za těchto podmínek se tady realizuje politické zadání za miliardy korun, jako experiment na tisícovkách, o inkluzi nic netušících učitelů a miliónech dětí a jejich rodičů. Všichni se tak stávají obětí politických ambicí socialistických ministrů, experimentálního sociálního inženýrství a diletantství managementu ve vzdělávání a ve školách.

MŠMT rozumí jen jedné věci, čím více miliard utratí a rozdá, tím větší si přisvojuje zásluhy o rozvoj vzdělávání a školství u nás. Ale že oknem ven vyhozené peníze nikdy nic nepřinesly, to evidentně už není podstatné. Z úst ministryně školství je možné slyšet jen to, kolik miliard vybojovala na ministrovi financí, kde je utratila a rozdala. Ale k čemu to bylo dobré, jaký to mělo výsledný efekt, co to nakonec dobrého přineslo, to se už nedozvíme. No, a takový je zřejmě i osud zaváděné inkluze.

S tím souvisí i samoúčelné nalévání peněz do mezd kantorů, které takto plošně a nesystémově žádné zlepšení ve vzdělávání u nás nepřinese. Kariérní řád v dané podobě také nic pozitivního neřeší, protože je to nesystémový socialistický paskvil (podobně jako služební zákon). 

Ale nakonec, pokud všechny ty miliardy jdou stejně někam do kytek, tak ať si z nich aspoň někdo polepší (byť nesystémově), protože odměňování dobře odvedené práce kantorů u nás je stále skutečně tristní.

Autor: Vlastimil Dorotík | čtvrtek 23.3.2017 2:43 | karma článku: 26,96 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Kde se peče naše politika?

3.10.2021 v 22:01 | Karma: 9,90

Vlastimil Dorotík

Zachrání EU Babiše?

24.4.2021 v 9:15 | Karma: 32,01

Vlastimil Dorotík

A máme tady zase středověk

22.4.2021 v 10:14 | Karma: 37,28
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik