Vlastimil Dorotík

Nalejme si čistého vína

23. 11. 2016 15:49:00
Nestarejme se o to, co bude dnes a zítra, o tom je už rozhodnuto. Začněme se starat o to, co bude pozítří.

Hnutí ANO roste a sílí. Preference ukazují, že dostává prostor a podporu, aby splnilo svou úlohu revitalizovat naši dnes "zatuchlou" politickou scénu, aby vymetlo zdejší „Augiášův chlév“. Pro dnešek i zítřek je to dobře. Ale už dnes bychom se měli také starat o to, kdo a co tady bude pozítří.

Hnutí ANO, lépe řečeno Andrej Babiš (dále také jen Babiš), deklasuje zbytek naši politické scény a je také zřejmé, že bude vítězem parlamentních voleb v příštím roce a novým premiérem. Pokud se nepřihodí nějaká katastrofa, a nebo lidé se „roupama co dělat“ nezblázní, tak tomu jinak ani být nemůže.

Toto není žádná propaganda tohoto hnutí, je to jen reálné vidění dneška. Babiš je hodně dobrý hráč, dělá smysluplné a dobře promyšlené tahy a vidí na několik kroků dopředu. Je realistický stratég a praktik z masa a kostí, žádný jen teoretik a snílek. To jsou vlastnosti, které zcela chybí lídrům zbytku naší politické scény. A proto jejich šance na úspěch jen s programem „antibabiš“ jsou dnes den ze dne menší a menší. Řadoví lidé takového vůdce, navíc „neformálního“, dokážou ocenit. Obzvláště když vidí, že jen nemluví a také dělá. A že jim tak svítá naděje na lepší zítřky.

Asi nejbližší následující významnější Babišovou politickou bitvou bude: „Babiš proti všem“, všem zbývajícím stranám. Neobávám se, že by to nedal. Spíš bude zajímavé a úsměvné, jak se při tom v plné nahotě ukáže podstata toho, čemu se dnes říká „standardní politické strany“. Dobře by to mohla vystihnout závěrečná slova z filmu „Dědictví a neb kurvahošigutntág“, kde B. Polívka říká: „A teď si Vás všechny tady koupím“ (konec konců, je to přece obchodník, ne). Samozřejmě, potrefené husy už začaly kejhat, jakým nebezpečím a ohrožením ten Babiš pro nás všechny je, že je nutné s tím něco udělat, a budou zase značně neklidní. Současně ale budou zticha o tom, že těmi „inkasujícími“ jsou a po celá léta byli právě oni. Pokud někdo rychle zapomíná, tak stačí jen připomenout, že ODS skončila se stigmatem strany korupčníků a tunelářů (tak nějak to řekl o své straně její předseda), a ČSSD na tom není o moc lépe.

Moc Andreje Babiše i nadále bezesporu poroste, a pokud se to bude stejně tak znatelně odrážet na "kvalitě života" náš všech, tak proč ne. Jenže, žádný topol neroste až do nebe (jak říkával „malý Topolánek“), a systém, který se kolem Babiše tvoří, je a bude více a více napadaný a prověřovaný různými riziky. Potom všechno může skončit také úplně jinak, než bychom si přáli (z hlediska historického vývoje by to ale nebylo nic až tak neobvyklého).

Hnutí ANO bude při svém růstu potřebovat další a další lidi. Lidí je sice jako sr...k, jak říká klasik, ale schopných a aspoň trochu rovných je jako šafránu. A tak jako po roce 89 se významná část z tehdejších „loajálních a všehoschopných“ cca 2 miliónů komunistů infiltrovala do ODS, ČSSD a jiných stran (mnozí v nich „řádí“ dodnes), tak stejně „stěhování národů“ probíhá už dnes a ještě více bude probíhat směrem k ANO se stejným rizikem (můžeme každý den vidět, že oportunisté jsou stále ve střehu). A tak už dnes je zajímavé zaznamenávat výroky některých jedinců, kteří se v dresu a barvách ANO dostali na pozice, ze kterých ovlivňují veřejné blaho. Když jen tak utrousíte poznámku jako „.... ale toto co děláte není zrovna moc Babišovské, nemyslíte ...“, tak následuje takové to gesto mírného pousmání, pozvednutí očí a ramen a odpověď „... to přece nemůžete brát všechno tak vážně ... .

Další rizika představuje samotná osoba Andreje Babiše. To, že dnes je v politice, je zcela logický a pochopitelný další stupeň vývoje jeho kariéry a osobních podnikatelských zájmů (určitě nepřišel, aby nás tady spasil a rozdával nám, co sám vydělal). Je to naprosto normální a dělal by to asi každý druhý, kdyby na to měl. V minulosti to dělal také Baťa a jaká je dnes z něj ikona. Ale to stejné dnes dělá celá řada dalších jedinců na všech úrovních. Jen to dělají skrytě, "z po za opony", že nejsou přímo vidět. Z toho pohledu není Babiš ničím výjimečným. Jen je více na očích, čímž je, aniž by se sám snažil, transparentnější a čitelnější. Díky tomu se také jeho přístup a chování jeví poměrně férovější (kdyby jen trochu šlápl vedle, tak ti „vlčáci“, co mu jdou po krku, by jej už dávno roztrhali na kusy).

Ti zmínění jedinci, kteří dnes "za oponou" nejsou vidět, financují a korumpují naše "standardní politické strany", které se při tom tváří, že ony nic, všichni jsou muzikanti. Financují nebo sami vlastní sdělovací prostředky u nás. A stejně tak ze státu skrytě tahají peníze a majetky, jak jen se dá (např. OKD a spol. je poslední dobou do očí bijící). V těchto souvislostech pak také celý zákon „Lex Babiš“ vypadá jen jako hledání účelového "udělátka", jak Babišovi okopávat kotníky, znepříjemňovat život a snažit se jej srovnat do vlastních řad. Ono totiž, když ty naše standardní politické strany, vedle Babišovy nezávislosti, stále musí čekat na to, kdo jim co odsype, a musí se tak stále nabízet, podbízet (hledat sponzory) a nechat se korumpovat, protože zadarmo nikdo nikomu nic nedá, tak Babiš je vedle nich skutečně zjevem a poruchou celého jejich systému, jak sám říká. A proto je pro ně nezbytně nutné jej dostat do stejného režimu, na jaký jsou oni sami zajetí a zvyklí.

Naše politická scéna se ke spokojenosti většiny národa mění. A my si budeme muset asi zvykat na to, že našimi představiteli budou často i lidé, kteří sami něco umí, jsou úspěšní a ne jen "kariérní loutky ovládané z po za opony" nějakým jiným Babišem, který ale nechce být vidět. Co je tak pro každého z nás výhodnější a přijatelnější, to si musí každý rozhodnout už sám. Skutečnosti ale je, že netransparentnost, lež, demagogie, přetvářka, pokrytectví, korupce a jiné podobné jevy, tady stále jsou a vládnou naším dennodenním světem, jen my se tomu stále divíme a nevíme co s tím.

Dalším rizikem je, že pokud se naše "standardní politické strany" nevzpamatují a nepromění v něco politicky životaschopného a akceschopného nebo nepřijdou noví političtí hráči, tak Babiš může mít postupem času nakročeno k určité „totalitě“, že bude až moc Babiše, aniž by on sám to chtěl a o to stál. Pokud by se stalo, tak to ale nebude chybou Babiše, byť se tím opozice bude ohánět a strašit. Ale bude to důsledek impotence ostatních našich politických stran, které se svou stávající vyprázdněnou, jen antibabišovskou politikou nedokážou být Babišovi důstojnými a akceptovatelnými soupeři.

Takže, neřešme dnešek a zítřek, v tom jsme už většinově rozhodnuti, ale řešme, co bude pozítří. Ať tady máme (ne jen na papíře) stále funkční pluralitní politický systém politických stran, které dokážou jak vládnout, tak také být účinnou opozicí, aby se zase jednou celý náš politický systém „neporoučel někam do kytek“.

Autor: Vlastimil Dorotík | karma: 15.84 | přečteno: 510 ×
Poslední články autora